ECB Tekad Ke Arah Euro Digital! Kini Umum Berada Fasa Persediaan

379

Bank Pusat Eropah (ECB) telah memulakan Fasa Persediaan Euro Digital, menandakan langkah penting dalam pembangunan mata wang digital berpusat untuk 19 negara Kesatuan Eropah yang menggunakan mata wang euro. Langkah ini datang selepas dua tahun kajian mengenai kebolehterimaan euro digital, yang dijangka akan menawarkan alternatif pembayaran digital yang selamat dan boleh dipercayai.

Inisiatif ECB akan mengkaji butiran operasi seperti kemungkinan untuk membangun aplikasi euro digital khas atau integrasinya ke dalam aplikasi sedia ada bank. Bagi mereka yang tidak mempunyai akses kepada perbankan tradisional, kad fizikal boleh memudahkan transaksi euro digital bagi memastikan inklusiviti. Euro digital bertujuan untuk berfungsi dalam talian dan luar talian dan mungkin tersedia kepada warganegara atau tidak yang memiliki mempunyai akaun dengan penyedia perkhidmatan pembayaran kawasan Eropah.

Untuk mengekalkan privasi, transaksi luar talian akan memastikan kerahsiaan pembayar dan penerima. Kebarangkalian sebarang skenario krisis kewangan yang mungkin menyebabkan peralihan kepada Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDCs), ECB merancang untuk melaksanakan had baki maksimum untuk akaun euro digital, awalnya di antara €3,000 hingga €4,000.

Fasa persediaan ini akan berlangsung selama dua tahun dan melibatkan pengujian yang meluas. Fasa ini dijangka akan berlaku serentak dengan perbincangan perundangan.

Dr. Wolfram Seidemann, CEO G+D, menekankan bahawa euro digital akan menggabungkan faedah tunai dengan keselesaan pembayaran digital tanpa kos tambahan atau risiko keselamatan bagi warganegara. Era baru kewangan digital ini mencerminkan peralihan yang sepadan dengan evolusi dari sistem barter ke mata wang digital, menyediakan keselesaan pengguna dalam ekosistem monetari kerajaan yang dimodenkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat