Ekonomi A.S Terjejas Akibat Kenaikan Kadar? Julan Runcit Ogos Buktikan Sebaliknya!

490

Jualan runcit A.S. secara mengejut meningkat pada Ogos apabila harga petrol yang lebih rendah menyokong perbelanjaan, namun permintaan mula perlahan apabila Rizab Persekutuan secara agresif menaikkan kadar faedah.

Jualan runcit meningkat 0.3% bulan lepas, lapor Jabatan Perdagangan berkata pada hari Khamis. Data untuk Julai disemak turun yang menunjukkan jualan runcit jatuh 0.4% berbanding data tidak berubah seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Ahli ekonomi malah meramalkan jualan tidak akan berubah, dengan anggaran antara serendah penurunan 0.5% hingga setinggi peningkatan 0.5%.

Laporan ini membawa indikasi bahawa ekonomi memberi reaksi yang positif dengan kadar faedah yang lebih tinggi apabila Fed mengetatkan dasar monetari untuk melawan inflasi yang tinggi. Jualan runcit disokong oleh pasaran buruh yang ketat, yang menjana pertumbuhan gaji yang kukuh.

Laporan ini hadir selepas laporan kenaikan mendadak harga pengguna bulanan pada bulan Ogos, yang mengukuhkan jangkaan untuk kenaikan kadar 75 mata asas ketiga oleh bank pusat A.S. pada Rabu depan.

Purata harga petrol nasional turun kepada kira-kira $3.82 segelen pada akhir Ogos selepas mencecah paras tertinggi sepanjang masa hanya melebihi $5.00 pada pertengahan Jun.

Tidak termasuk harga kereta, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, jualan runcit tidak berubah pada bulan lepas. Data untuk Julai disemak lebih rendah untuk menunjukkan jualan runcit teras ini meningkat 0.4% dan bukannya 0.8% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat