Ekonomi Amerika Di Ambang Kemelesetan?

3,729

Alat ukuran ekonomi Federal Reserve (Fed) menunjukkan bahawa ekonomi Amerika Syarikat berkemungkinan akan mengalami pertumbuhan negatif suku kedua berturut-turut, yang memenuhi petanda untuk kemelesetan.

Dalam kemas kini yang disiarkan pada hari Selasa, penjejak GDPNow Fed Atlanta kini menunjukkan pertumbuhan tahunan hanya 0.9% untuk suku kedua.

Susulan kejatuhan 1.5% dalam tiga bulan pertama tahun ini, penunjuk itu menunjukkan bahawa ekonomi kini berada di ambang kemelesetan.

GDPNow mengambil indikator dari data ekonomi semasa dan menggunakannya untuk meramalkan hala tuju ekonomi.

Data hari Selasa, digabungkan dengan keluaran sebelum ini yang lain, mendorong model itu menurunkan taraf yang telah menjadi anggaran pertumbuhan 1.3% pada 1 Jun kepada tinjauan baharu untuk pengembangan 0.9%.

Perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE), ukuran perbelanjaan pengguna yang menyumbang hampir 70% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK), menyaksikan penurunan kepada 3.7% berbanding 4.4% unjuran sebelumnya.

Walaupun begitu, GDPNow bukan ramalan rasmi oleh Fed. Sebaliknya, ia lebih baik dilihat sebagai anggaran pertumbuhan KDNK benar berdasarkan data ekonomi yang tersedia untuk suku semasa yang diukur. Anggaran rasmi oleh bank pusat AS kebiasaannya dikeluarkan lebih lewat.

Perbincangan mengenai kemelesetan telah meningkat tahun ini di tengah-tengah inflasi global yang melonjak dan pengetatan dasar monetari lebih agresif daripada bank pusat utama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat