Ekonomi Jepun Kembali Berkembang Pada Suku Kedua

182

Ekonomi Jepun tanpa dijangka menunjukkan pertumbuhan pada suku kedua tahun ini apabila perbelanjaan pengguna meningkat susulan berakhirnya sekatan coronavirus ke atas perniagaan.

Terbaharu, data kerajaan menunjukkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Jepun meningkat sebanyak 2.2% tahun ke tahun dalam tempoh April hingga Jun, sedikit tersasar daripada jangkaan untuk meningkat 2.5% dan penguncupan 0.5% suku sebelumnya.

Sementara pada asas bulanan, ekonomi Jepun berkembang sebanyak 0.5%, lebih rendah daripada jangkaan peningkatan 0.7%.

Antara penyumbang kepada pengembangan ini adalah lonjakan dalam penggunaan swasta pada kadar tahunan 4.6% dan pelaburan awam meningkat pada kadar tahunan 3.8%. Eksport pula dilaporkan meningkat 3.7% manakala import menokok 2.7% tahun ke tahun.

Penganalisis berpandangan bahawa ekonomi telah berjaya kembali ke sekitar pra-pandemik, tetapi kadar pemulihannya lebih perlahan berbanding negara lain.

Langkah sekatan Covid-19 ke atas perniagaan yang berakhir pada penghujung Mac telah membantu merangsang ekonomi.

Bagaimanapun perang Rusia-Ukraine telah menimbulkan risiko baharu buat ekonomi ketiga terbesar di dunia itu yang telah mendorong harga yang lebih tinggi terutamanya dalam sektor tenaga yang disebabkan inflasi global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat