Ekonomi UK Melonjak Semula! Apa Kata Gabenor BOE Bailey?

273

Ekonomi UK kembali bangkit daripada kemelesetan dengan mencatatkan pertumbuhan 15.5% pada suku ketiga 2020, menurut anggaran awal yang diterbitkan oleh Pejabat Statistik Negara (ONS) hari ini. Bagaimanapun, data yang diterbitkan tersasar daripada jangkaan pasaran untuk pertumbuhan 15.8%.

Lonjakan ini menandakan pengembangan suku tahunan paling kuat dalam ekonomi sejak rekod bermula pada tahun 1955, tetapi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara masih 9.7% berada di bawah tahap yang dicatatkan pada suku ketiga 2019. Berbanding suku ketiga tahun lepas, KDNK telah jatuh 9.6%.

Pertumbuhan bulanan pula dilihat masih perlahan pada suku ketiga, di mana KDNK telah mengembang sebanyak 6.3% pada Julai, tetapi mula berkurang pada Ogos dengan pengembangan 2.2% dan 1.1% pada September.

Namun begitu, pemulihan yang direkodkan ini mungkin hilang pada suku keempat berikutan perlaksanaan semula penutupan di seluruh negara berikutan peningkatan semula kes coronavirus.

Walaupun pertumbuhan pada suku ketiga dilihat lebih perlahan daripada dijangkakan, namun, Gabenor Bank of England (BOE), Andrew Bailey mengatakan bacaan data yang diterbitkan adalah selari dengan unjuran bank pusat walaupun ia masih jauh daripada tahap ekonomi sebelum ini.

Bailey yang berucap di Financial Times Global Digital Conference hari ini, turut mengatakan berita positif mengenai keberkesanan vaksin Covid-19 telah membantu mengangkat ketidakpastian terhadap ekonomi.

Beliau juga memberi indikasi bahawa tiada keperluan segera untuk kadar faedah negatif buat masa ini. Kenyataan Bailey telah mendorong kenaikan semula matawang pound pada sesi Eropah setelah dilemahkan oleh berita mengenai Brexit yang menunjukkan kedua-dua pihak masih berjauhan dalam isu-isu utama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat