Elon Musk Bakal Jual 10% Saham Tesla?

931

Majoriti pengguna Twitter memilih “Ya” dalam satu undian yang dianjurkan oleh CEO Tesla Inc, Elon Musk dalam akaun Twitter peribadinya mengenai cadangan jika beliau perlu menjual sebanyak 10% saham syarikat miliknya itu.

Jutawan terkaya dunia itu dalam ciapan Twitter peribadinya pada Sabtu lalu telah mengemukakan satu undian mengenai cadangan penjualan saham syarikatnya sebanyak 10% kerana beliau ingin mewujudkan bil cukai yang besar bagi membebaskan dana untuk pembayaran cukai.

Menurut Musk dalam satu responnya sejurus sesi pengundian berakhir menyatakan kesediannya untuk menerima mana-mana keputusan sekalipun.

Cadangan undian tersebut memperoleh lebih daripada 3.5 juta undi dan 57.9% pengguna Twitter mengundi “Ya”.

Laporan Reuters menyatakan setakat 30 Jun, pegangan saham Musk dalam Tesla mencapai kira-kira 170.5 juta saham dan penjualan sebanyak 10% akan berjumlah hampir $21 bilion berdasarkan penutupan hari Jumaat.

Terdahulu, Senat Demokrat Amerika Syarikat memperkenalkan cadangan untuk mengenakan cukai kepada saham jutawan dan aset boleh niaga lain bagi membantu membiayai agenda perbelanjaan sosial Presiden Joe Biden dan mengisi kelemahan yang membolehkan mereka menangguhkan cukai keuntungan.

Namun, cadangan tersebut telah dikritik oleh Musk yang menyatakan wang akan habis dan mereka akan mencari jalan lain pula untuk mendapatkan wang.

Pengerusi Jawatan Kuasa Kewangan Senat Ron Wyden memberi responnya pada Sabtu dengan sinis menyatakan sama ada orang kaya didunia membayar apa-apa cukai sama sekali mereka tidak harus bergantung kepada tinjauan di Twitter dan sudah tiba masanya untuk cukai pendapatan bagi golongan jutawan dijalankan.

Musk memegang 23% saham dalam Tesla yang merupakan syarikat kereta paling bernilai di dunia yang mana nilai pasarannya kini melebihi $1 trillion.

Minggu lalu, Musk berkata di Twitter bahawa dia akan menjual $6 billion saham Tesla miliknya dan mendermakannya kepada Program Makanan Sedunia (WFP) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan syarat organisasi tersebut mendedahkan lebih terperinci mengenai cara wang tersebut dibelanjakan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat