Elon Musk Berjasa Lagi? Donald Trump Akan ‘Comeback’ Di Twitter

366

Orang terkaya dunia, Elon Musk bercadang untuk nyahsekat akaun Twitter milik bekas presiden Amerika Syarikat (AS) ke-45, Donald Trump jika pembelian laman sosial itu berjaya.

Musk berkongsi ideanya itu menerusi satu temu bual bersama Financial Times pada tengah malam tadi waktu Malaysia:

Untuk pengetahuan akaun Trump telah disekat pada Januari 2021 kerana didapati melanggar polisi Twitter. Difahamkan bekas presiden AS itu membawa pengaruh buruk berkaitan Rusuhan Capitol.

Menurut pengasas Tesla yang juga peminat tegar mata wang kripto Dogecoin (DOGE), keputusan Twitter menyekat akaun Trump pada 2021 adalah tindakan yang tidak bermoral dan satu kesilapan besar.

Ekoran daripada itu Musk berpendapat Twitter sepatutnya lebih berhati-hati jika mahu memadam dan menyekat penuh sesuatu perkongsian atau akaun penggunanya.

Musk juga memberitahu tidak wajar budaya sekatan penuh wujud dalam laman sosial itu dan perkara ini jelasnya turut dipersetujui oleh bekas CEO Twitter, Jack Dorsey.

Nampaknya Musk berkata benar kerana Dorsey sendiri mengakui sekatan penuh, kecuali terhadap manipulasi rangkaian, spam, atau kegiatan haram, tidak sepatutnya diaplikasikan; dan ya, beliau mengaku kesilapan itu.

Untuk pengetahuan akaun Trump telah disekat pada Januari 2021 kerana didapati melanggar polisi Twitter beberapa kali. Difahamkan bekas presiden AS itu membawa pengaruh buruk berkaitan Rusuhan Capitol.

Difahamkan pembelian Twitter bernilai RM191.4 bilion akan selesai dalam dua hingga tiga bulan lagi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat