Elon Musk Optimis Dengan Kripto, Umum Kenyataan Lebih ‘Agresif’ Daripada Biasa!

2,271

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk, berpendapat bahawa aset kripto boleh mengurangkan ralat dalam sistem matawang. Pada pandangannya, aset kripto tidak sesuai, akan tetapi ia “secara asasnya lebih baik” daripada mana-mana produk kewangan lain.

Usahawan itu sekali lagi mendakwa bahawa kes penggunaan utama Bitcoin adalah untuk menyimpan kekayaan, manakala Dogecoin lebih sesuai untuk membuat pembayaran.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan Lex Fridman, salah seorang individu yang paling berpengaruh dalam ruang aset kripto, Elon Musk sekali lagi mengulangi sokongannya terhadap industri aset kripto itu. Menurutnya, sistem kewangan semasa berdasarkan mata wang fiat adalah jauh dari sempurna kerana kerajaan boleh “mencairkan bekalan wang” dengan cetakan besar-besaran dan secara tidak langsung boleh menyebabkan inflasi.

Sebaliknya, aset kripto ialah inovasi teknologi yang “membawa kita ke abad ke-21.” Tidak seperti kebanyakan orang yang menyifatkan wang sebagai suatu bentuk kuasa. Musk manakala berpendapat ia harus dilihat “melalui lensa teori maklumat.”

Beliau berpendapat bahawa teknologi di sebalik aset kripto memiliki potensi untuk menjadi transaksi yang paling berkesan. Walaugaimanapun, beliau tidak bersetuju dengan kenyataan bahawa bitcoin dan aset kripto adalah alternatif yang “ideal.” Bagi beliau ia hanyalah satu bentuk kewangan terbaik yang telah berlaku sehingga kini:

“Saya tidak mengatakan bahawa ia adalah sistem yang ideal untuk mata wang, tetapi saya fikir pada asasnya ia adalah lebih baik daripada yang lain.” – Musk

Dalam Masa yang sama, Musk menolak teori bahawa Beliau adalah pereka/pencipta Bitcoin . Menurutnya, berkemungkinan besar Nick Szabo adalah orangnya. Nick Szabo ialah seorang komputer saintis dan seorang kriptografi yang terkenal dengan penyelidikannya dalam aset kripto. Secara peribadi, bagi beliau nama pencipta tidak sepenting teknologi yang mereka cipta. Dr. Saifedean Ammous juga berpendapat yang sama:

“Anda menggunakan roda setiap hari, tetapi anda tidak tahu siapa yang mencipta roda, dan kita menggunakannya setiap hari bukan kerana kita mempercayai orang yang menciptanya tetapi kerana ia mempunyai rekod prestasi yang telah terbukti,” katanya.

Susulan itu, Musk itu juga membandingkan dua aset kripto yang paling popular iaitu Bitcoin (BTC) dan Dogecoin (DOGE). Walaupun ia dicipta sebagai jenaka, ia mempunyai beberapa kelebihan berbanding BTC.

Musk mendakwa, “Ia mempunyai keupayaan saiz transaksi yang lebih tinggi daripada Bitcoin. Kos untuk melakukan transaksi (Dogecoin) adalah sangat rendah. Jika anda ingin melakukan transaksi Bitcoin, harga untuk melakukan transaksi itu adalah sangat tinggi, jadi anda tidak boleh menggunakannya dengan berkesan untuk kebanyakan perkara.”

Pada masa yang sama, aset kripto utama adalah simpanan untuk kekayaan. Orang ramai mahu memegangnya kerana kemungkinan besar nilainya akan meningkat pada masa hadapan, Musk membuat kesimpulan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat