Emas Meroket Naik, Pemotongan Kadar Faedah AS Semakin Hampir?

1,194

Emas didagangkan lebih tinggi semalam dengan melonjak ke paras $2,346.57 selepas dilaporkan bank-bank pusat utama dilihat sedang bersedia untuk mengurangkan kadar faedah dan berkemungkinan pengurangan lebih besar dilakukan pada masa hadapan.

Kadar faedah yang lebih rendah dapat memberi peluang untuk emas mendaki lebih tinggi kerana ia merupakan aset selamat buat para pelabur dalam meraih keuntungan.

Sementara itu, harga emas kini berada paras $2,350.52 iaitu naik sebanyak 0.18% sejak ia dibuka pada sesi awal dagangan Asia pagi tadi.

Rundingan gencatan senjata antara Israel dan Hamas dilihat menemui jalan buntu selepas tentera Zionis itu meneruskan operasi mereka menceroboh sempadan Rafah di selatan Gaza.

Konflik antara Ukraine dan Rusia juga semakin parah selepas barisan hadapan tentera sekutu Amerika Syarikat itu memperkukuhkan lagi kekuatan tentera. Perkara ini akan terus menyokong harga logam kuning sebagai pelaburan selamat.

Harga komoditi logam itu juga meningkat apabila bank pusat seluruh dunia mula bersedia mengurangkan kadar faedah selepas mengekalkannya tinggi selama beberapa tahun untuk melawan inflasi.

Ia juga menyaksikan kenaikan semalam selepas data perdagangan China menunjukkan peningkatan yang lebih besar daripada jangkaan dalam eksport China sebanyak 1.5% pada bulan April yang melantun semula daripada penurunan 7.5% pada bulan sebelumnya.

Selain itu, data import pula meningkat 8.4% mengatasi ramalan 5.4% dan penurunan 1.9% berbanding sebelumnya. China merupakan negara utama dalam pasaran global untuk emas sehinggakan data ekonomi yang kukuh dari negara itu dapat memberi kesan pada nilainya.

Dari sudut teknikal, XAU/USD telah meningkat semula dan ditarik dari paras julat kecil sekitar $2,326. Ia kini mendapat sokongan daripada Purata Pergerakan Mudah (SMA) 200 dan 50 pada carta 4 jam dalam $2,310.

Situasi ini berpotensi jatuh kembali ke pangkal julat pada sekitar $2,280.

Jika berlaku lantunan sebaliknya, logam kuning itu berpeluang untuk menembusi kenaikan sasaran konservatif pada $2,353 dan meneruskan jalannya ke paras $2,370.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat