Empat Perkara yang Anda Perlu Tahu Dalam Pembukaan Pasaran New York

60

Indeks saham Dow Jones semakin menghampiri nilai 20,000, Bank-bank Kesatuan Eropah di bawah tekanan, Harga minyak meneruskan momentum kenaikan, Aktiviti pengambilan untung menolak harga emas ke atas. Ini antara topik yang akan dibualkan oleh pemain pasaran di seluruh dunia dalam pembukaan pasaran New York.

  • Dow Jones semakin menghampiri nilai 20,000

Dow Jones mneghampiri paras tertinggi pada sesi Selasa iaitu 19,987.63 dan jatuh sedikit sebelum mencapai nilai mata 20,000. Jika indeks ‘blue-chip’ ini berjaya mencapai 20,000 pada hari ini, ia akan menjadi kenaikan 1000 mata terpantas dalam sejarah. Wallstreet dilihat mendapat momentum sejak pilihanraya Presiden US dengan prospek polisi fiskal pengembangan yang mampu meningkatkan pertumbuhan ekonomi Amerika.

  • Bank-bank Kesatuan Eropah di bawah tekanan

Di Itali, nilai saham Bank Montei dei Paschi jatuh sebanyak 8% pada hari ini berikutan masalah yang masih belum diselesaikan. Bank tertua di dunia ini mengakui hanya mempunyai kecairan yang mampu bertahan selama empat bulan sahaja. Manakala di Spanyol, indeks saham sektor perbankan Spanyol turut susut.

  • Harga minyak meneruskan momentum kenaikan

Harga minyak didagang lebih tinggi pada Rabu ekoran jangkaan terhadap pengurangan stok simpanan minyak mentah menjelang Krismas yang jatuh pada hujung minggu ini. WTI mentah diniagakan pada $53.63 setong ketika ini, meningkat 28 sen daripada sesi sebelum ini. Dalam masa yang sama, minyak Brent juga melonjak sebanyak 22 sen kepada $55.67 setong.

Harga yang lebih tinggi pada sesi ini didorong oleh jangkaan pengurangan stok simpanan tersebut. Menurut salah seorang penganalisis di Oanda, stok simpanan minyak mentah AS dijangka menjunam sebanyak 2.563 juta tong.

  • Aktiviti pengambilan untung menolak harga emas ke atas

Harga emas bergelut di paras terendah dalam tempoh 11 bulan pada minggu lepas. Hari ini pada Rabu, emas bagi penghantaran Februari di Comex meningkat sebanyak 0.15 peratus kepada $1,136.85 satu troy ounce selepas jatuh sebanyak 0.8 peratus dalam sesi Asia. Pelabur dilihat lebih memilih untuk mengambil keuntungan (take-profit) walaupun indeks US dolar (DXY) hampir di paras tertinggi sejak 14 tahun lepas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat