Eskport Sarung Tangan Getah Malaysia Bakal Capai RM20 Bilion Tahun 2020

344

Kadar eksport sarung tangan getah di Malaysia sebagai pengeluar utama dijangka akan meningkat kepada 225 bilion unit dengan jumlah anggaran bernilai RM20 bilion pada tahun ini.

Jumlah jangkaan itu lebih tinggi berbanding 2019 apabila sebanyak 170 bilion unit bernilai RM17.3 bilion dieksport ke seluruh dunia.

Menurut Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Willie Mongin berkata Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA) mengjangkakan permintaan global adalah pada 330 bilion unit.

Beliau turut menjelaskan bahawa industri sarung tangan getah di negara ini memainkan peranan penting kerana Malaysia memenuhi 65 peratus permintaan global.

Malaysia juga merupakan pembekal utama sarung tangan getah bagi industri kesihatan.

Pihak kerajaan melibatkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Kementerian Kesihatan telah memberi persetujuan kepada kilang yang membekalkan keperluan rawatan kesihatan terutama pembuatan sarung tangan getah untuk terus beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Katanya lagi, pengeluar produk getah yang dibenarkan untuk beroperasi sepanjang PKP wajar mematuhi Prosedur Operasi Standard yang telah ditetapkan demi mengelakkan sebarang kesalahan undang-undang yang telah ditetapkan pihak kerajaan.

Merujuk kepada laporan berhubungan pencemaran alam sekitar akibat daripada dua kilang sarung tangan getah, beliau berkata perkara itu tidak patut berulang dan meminta pengusaha industri getah untuk mematuhi peraturan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat