Ethereum Bakal Lancarkan EIP-1559, Inisiatif Bagi Harga Gas Yang Tinggi

1,927

Rangkaian Ethereum yang sering menjadi topik hangat kerana harga gas (bayaran transaksi) yang mahal akhirnya bakal menemui penamat dengan EIP-1559 menjadi solusi kepada permasalahan tersebut.

EIP-1559 atau dikenali sebagai Ethereum Improvement Proposal 1559 mula menjadi tumpuan yang berkait rapat dengan penambahbaikan rangkaian tersebut sejak ETH 2.0 dilancarkan pada 1 Disember 2020.

Apabila semakin banyak transaksi dijalankan, mendorong kepada rangkaian itu semakin sibuk, akhirnya menyebabkan harga gas semakin mahal. Biasanya, harga gas bernilai $17. Bagaimanapun, sepanjang bulan ini sahaja sudah beberapa kali harga gas meningkat kepada $25.

Wujudnya EIP-1559 akan memperkenalkan mekanisme yang dapat menyesuaikan proses lelong semasa bagi menentukan harga transaksi. Ini akan membenarkan pengguna membayar tawaran terendah bagi blok.

Ringkasnya, ia merupakan satu solusi yang dinamik, membahagikan bayaran transaksi di Ethereum kepada base fees dan tips, manakala bayaran yang telah digunakan akan dibakar bagi mengurangkan inflasi ETH.

Pelancaran penambaikan itu dijangka akan berlaku pada Julai dengan hard fork ‘London’. Hardfork bermaksud sebarang perubahan radikal terhadap beberapa protokol bagi rangkaian blockchain.

Bagaimanapun, EIP-1559 tidak akan memberi kesan secara langsung kepada harga ETH namun akan memberi kesan kepada bekalannya. Malah, penambahbaikan ini diramalkan akan membawa harga ETH mencecah $20,000.

Ketika penulisan, ETH didagangkan pada $1,881, susut 3.09% dalam 24 jam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat