EU Desak UK Lupakan RUU Baharu, Jangan Pentingkan Diri!

213

Kesatuan Eropah (EU) menuntut United Kingdom (UK) agar menarik balik perancangan Brexit Perdana Menteri Britain, Boris Johnson pada akhir bulan ini atau berisiko ‘membahayakan’ rundingan perdagangan antara kedua-dua pihak.

UK sebelum ini telah mengeluarkan rang undang-undang untuk mengubah sebahagian isi perjanjian pengunduran yang ditandatangani pada Januari lalu.

Menurut EU, tindakan UK itu jelas ‘menghancurkan kepercayaan’ dan blok tersebut tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap UK.

Ketua perunding EU, Michel Barnier berkata, kepercayaan dan keyakinan akan menjadi kunci utama selepas pusingan terkini rundingan perdagangan UK-EU diadakan di London semalam.

Bagaimanapun, tegas Menteri Kabinet UK, Michael Gove, UK secara jelas mengatakan tidak akan menarik balik rang undang-undang itu.

Punca kebimbangan EU adalah Rang Undang-Undang Pasaran Dalaman UK yang dicadangkan oleh Johnson dan diluluskan pada Rabu lalu.

Rang undang-undang itu mencadangkan tiada pemeriksaan baharu terhadap pergerakan barangan dari Ireland Utara ke Great Britain, sekali gus memberi kuasa kepada para menteri UK untuk mengubah atau tidak undang-undang berkaitan pergerakan barangan yang bakal berkuatkuasa mulai 1 Januari depan, sekiranya UK dan EU gagal mencapai kata putus dalam rundingan perdagangan.

Pelaksanaan rang undang-undang itu mencetuskan rundingan saat akhir antara Gove dan Naib Presiden Suruhanjaya Eropah, Maros Šefčovič.

UK sebelum ini menegaskan rang undang-undang itu dibuat bagi melindungi keamanan Ireland Utara tetapi EU enggan menerima alasan terbabit.

Ujar Šefčovič, sekiranya undang-undang itu dikuatkuasakan, ia akan melanggar undang-undang antarabangsa dan perjanjian pengunduran.

Dalam pada itu, ketua perunding UK, David Frost memaklumkan wujud perbezaan signifikan ketika perjanjian perdagangan bebas, namun perbincangan lanjutan akan diteruskan di Brussels pada minggu hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat