EUR/USD Nampaknya Tidak Teruskan Lonjakan Pada Awal Minggu Ini

236

US dolar pada dagangan awal minggu ini dilihat masih belum memberikan arah pergerakan yang jelas selepas laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan penghujung minggu lalu mengecewakan.

Sementara pelabur menantikan pula laporan data inflasi AS pada Rabu, US dolar dilihat membuat kenaikan dan penurunan pada sesi pasaran yang berbeza-beza.

Ucapan Jerome Powell akan menjadi tumpuan para pelabur pada acara pencalonan semula Pengerusi Federal Reserve (Fed) di hadapan Jawatankuasa Perbankan Senat untuk petunjuk bagi dasar monetarinya malam ini.

Justerut, buat masa ini pelabur akan terus berwaspada terhadap perubahan pergerakan arah harga khususnya buat US dolar.

Meneliti carta harga pasangan mata wang EUR/USD, harga menunjukkan corak penurunan semula pada pembukaan pasaran awal minggu semalam, tidak meneruskan lonjakan yang dilakukan pada Jumaat lalu susulan reaksi terhadap laporan NFP.

Pada dagangan Isnin semalam, harga dilihat mempamerkan penurunan harian sekitar 70 pips sejak sesi Asia bermula sehingga bersambung ke awal sesi New York, menunjukkan US dolar berjaya memberi tekanan terhadap Euro.

Namun, menuju ke penghujung sesi New York, harga telah pantul membuat kenaikan semula dari paras terendah harian sekitar 1.12870 ke paras sekitar 1.13250 untuk menutup dagangan di sekitar paras tersebut.

Kembali memberi isyarat untuk corak kenaikan harga apabila harga mula bergerak di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam dan menyambung kenaikan pada awal sesi Asia pagi ini (Rabu).

Masih lagi zon 1.14000 menjadi sasaran bagi kenaikan yang dijangka bakal diteruskan oleh harga sekiranya US dolar kekal lemah.

Melepasi rintangan tersebut barulah harga akan mencatatkan paras ketinggian terbaru selepas 8 minggu berkemungkinan menuju paras sekitar 1.14500.

Sebaliknya jika harga menjunam dengan faktor yang mengukuhkan kembali US dolar, zon support harga berada pada zon sekitar 1.12500-1.12400 akan kembali menjadi tumpuan pada penurunan harga.

Penurunan yang diteruskan masih lagi dijangka untuk menguji zon support utama harga pada tahun 2021 iaitu sekitar 1.12000.

Lihat gambar carta harga pasangan mata wang EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat