Euro Kecundang? Data PPI Eropah Tambah Keresahan Kepada ‘Trader’!

357

Harga pengeluaran di zon Eropah sedikit meningkat seperti yang dijangka pada Oktober berbanding bulan September kerana kenaikan harga tenaga mengatasi penurunan kecil dalam pelbagai barang, sementara penurunan dari tahun sebelumnya melambat.

Pejabat statistik Kesatuan Eropah, Eurostat, mengumumkan pada hari Selasa bahawa harga di pengeluar di dalam 20 negara yang berkongsi  mata wang euro meningkat sebanyak 0.2% secara bulanan pada Oktober, namun merosot 9.4% berbanding tahun sebelumnya.

Jangkaan purata ahli ekonomi adalah  peningkatan sebanyak 0.2% dan penurunan sebanyak 9.5% masing-masing.

Angka ini dibandingkan dengan peningkatan sebanyak 0.5% secara bulanan pada September dan penurunan sebanyak 12.4% dari tahun ke tahun.

Berbanding dengan bulan September, harga tenaga pada bulan Oktober meningkat sebanyak 1.0% dan barangan tahan lama pengguna sebanyak 0.1%. Harga barangan modal, seperti jentera dan perkakas, tidak berubah.

Harga barangan pengguna yang tidak tahan lama turun sebanyak 0.1% dan harga barangan perantaraan, seperti keluli, gula atau kayu, turun sebanyak 0.3%.

Harga pengeluar adalah petanda awal trend inflasi pengguna, yang dimana Bank Pusat Eropah ingin turunkan kepada sasaran 2.0%. Ia merosot untuk bulan ketiga berturut-turut pada November kepada 2.4%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat