Fed Bostic Tampil Berkongsi Petunjuk Baru Mengenai Kadar Faedah Kepada Pasaran!

446

Presiden Federal Reserve Atlanta, Raphael Bostic, pada hari Jumaat mengatakan bahawa beliau tidak meramalkan pemotongan kadar faedah akan berlaku sehingga ke penghujung tahun 2024.

Walaupun terdapat kemajuan dalam isu inflasi dan perlambatan ekonomi, pegawai bank pusat tersebut memberitahu bahawa masih banyak kerja yang perlu dilakukan sebelum Fed mencapai matlamat inflasi sebanyak 2% setiap tahun.

Fed telah menaikkan kadar faedah pinjaman utama sebanyak 11 kali sejak Mac 2022 dengan jumlah peningkatan sebanyak 5.25 mata peratus. Walaupun Bostic mengatakan bahawa beliau tidak melihat pembuat dasar akan melonggarkan kadar faedah dalam masa terdekat, beliau dengan jelas menegaskan bahawa kadar faedah telah mencapai tahap yang “cukup perlu dibataskan” di mana ia tidak perlu dinaikkan lagi.

Bostic bukanlah ahli yang mempunyai hak mengundi dalam tahun ini dalam Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) yang menetapkan kadar faedah, tetapi beliau ditetapkan akan mendapat hak mengundi pada tahun 2024.

Beliau berkata bahawa beliau tidak menjangka “kita akan mengurangkan kadar sebelum pertengahan tahun depan, paling awal.”

Kebarangkalian peningkatan pada Disember adalah hanya 25%, berdasarkan Alat FedWatch Kumpulan CME. Pasaran menjangka dua atau tiga pemotongan sebanyak suku mata pada akhir tahun 2024.

Salah satu sebab yang akan menyebabkan Fed mempertimbangkan penurunan kadar adalah kemelesetan dalam pertumbuhan ekonomi. Walaupun Bostic berkata bahawa beliau tidak menjangka kemelesetan akan berlaku, beliau melihat keadaan sekarang sudah berubah.

Bostic berucap selepas beberapa pergerakan penting dalam pasaran kewangan, terutamanya dalam pulangan bon yang melepasi tahap 5% yang penting dari segi psikologi awal dalam sesi tersebut, pulangan bon AS 10 tahun yang menjadi penanda aras agak longgar, dan pada masa terkini berada sekitar 4.97%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat