Fed Hawkish Sukarkan Emas Bertahan Atas $2,400, Semua Tertumpu Pada Konflik Geopolitik

701

Emas kini dilihat menyusut sekitar $2,385 pada hari Isnin semasa waktu dagangan awal sesi Asia. Ucapan hawkish oleh pegawai Federal Reserve (Fed) telah mengehadkan kenaikan harga logam itu.

Walau bagaimanapun, ketegangan yang semakin memuncak di Timur Tengah mungkin meningkatkan aset selamat seperti emas.

Sementara itu, harga emas kini berada pada paras $2,365.76 iaitu turun sebanyak 1.09% sejak ia dibuka pada awal sesi dagangan pagi tadi.

Kebarangkalian bahawa Fed akan mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah tahun ini semakin meningkat. Presiden Fed New York, John Williams berkata pada minggu lepas bahawa kenaikan kadar bukanlah asasnya tetapi Fed perlu melihat beberapa data ekonomi penting bagi menentukan langkah seterusnya.

Presiden Fed Chicago, Austan Goolsbee berkata bahawa kenaikan kadar inflasi telah mulai mereda dan dasar sekatan semasa Fed kini pada dalam landasan yang betul.

Presiden Fed Atlanta, Raphael Bostic menekankan bahawa Fed tidak akan mengurangkan kadar sehingga akhir tahun. Sentimen dasar yang hawkish mampu mengurangkan daya tarikan logam dan menyusutkan harganya.

Melihat ke arah konflik di Timur Tengah, ketegangan geopolitik antara Iran dan Israel semakin memuncak sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Serangan Israel ke atas konsulat Iran di Syria pada awal bulan April dan serangan balas terhadap Israel pada 13 April tampaknya menghangatkan situasi perang semasa.

Kedua-duanya mulai reda selepas penggubal undang-undang AS meluluskan bantuan ketenteraan buat Israel pada Sabtu lepas.

Buat masa ini, para pelabur akan memantau perkembangan sekitar konflik di Timur Tengah. Ketegangan yang meningkat di rantau itu boleh meningkatkan harga emas dan beberapa aset selamat tradisional.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat