Filem ROMPAK Ungguli Carta Astro First Selama Seminggu

2,445

Sejak ditayangkan bermula 16 Jun 2022, filem ROMPAK terbitan bersama INTRADAY dan 4ward Pictures telah mengungguli kedudukan pertama jumlah tontonan di Astro First selama 5 hari berturut-turut.

Filem yang diarahkan Ghaz Abu bakar dan dibintangi oleh Zizan Razak, Daiyan Trisha, Tony Eusoff, MK K-Clique, Azhar Sulaiman, Ezlynn, Niezam Zaidi, Siti Khadijah dan Chubb-E ini mengangkat tema isu penipuan atau ‘scam’ yang sangat dekat dengan masyarakat hari ini. Filem ini juga sarat dengan mesej persahabatan, kekeluargaan, pembelotan, dan juga pengajaran untuk masyarakat lebih berhati-hati. Filem ini juga menyajikan info ringan berkaitan teknologi kripto kepada penonton.

Melakar sejarah baru dalam industri perfileman di Malaysia, filem ‘Rompak’ merupakan yang pertama diterbitkan dengan memanfaatkan teknologi baru NFT (Non-Fungible Token) yang turut disokong oleh komuniti NFT terbesar di Malaysia.

Kerjasama antara INTRADAY.MY dan syarikat produksi 4ward Pictures telah mencetuskan idea karya filem pertama di Asia Tenggara yang memanfaatkan teknologi NFT dengan memberi peluang kepada pembeli-pembeli Rompak NFT merasai pengalaman terbabit dalam proses pembikinan filem selain mendapat manfaat yang lain.

Bagi mereka yang masih belum memahami apa itu teknologi NFT ini, ianya merupakan satu bentuk pemilikan seperti geran, dalam bentuk digital yang memberi hak cipta untuk sesuatu aset.

Aset digital termasuklah gambar, muzik, animasi, barangan dalam permainan video, tiket konsert, keahlian kelab dan macam-macam lagi.

Manfaat teknologi baru ini telah diterapkan dalam penerbitan filem Rompak bagi membuka mata lebih ramai untuk memahami kelebihan NFT di masa hadapan.

Seiring usaha Moshed Mohamad sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Intraday.my untuk memberikan pendedahan lebih meluas tentang manfaat teknologi baru ini kepada semua, filem Rompak sendiri telah diaplikasikan dengan pelbagai utiliti menarik dan memberi kelebihan kepada pemilik NFT (hodler) filem tersebut.

Antara kelebihan hodler NFT ini adalah seperti menerima manfaat bersama keuntungan 20 peratus daripada royalti keuntungan filem, akses di sebalik tabir penggambaran filem, undangan bagi tayangan perdana, memiliki undian untuk pemilihan pelakon serta jalan cerita bagi projek filem seterusnya dan macam-macam lagi.

Menurut Moshed lagi, projek filem Rompak ini merupakan permulaan untuk Intraday.my mengadakan pelbagai lagi projek lebih menarik di masa hadapan supaya orang awam boleh memahami ilmu dan kepentingan NFT serta tidak ketinggalan dalam revolusi teknologi baru ini.

Tayangan perdana Rompak telah diadakan di Dadi Cinema, Pavilion Kuala Lumpur pada 28 Mei lalu, dihadiri oleh barisan penerbit dan pelakon utama, dan juga ratusan pemegang NFT filem ini.

Sebelum tayangan perdana itu bermula, turut berlangsung pelancaran iklan digital NFT 3D, ‘soundtrack’ lagu filem yang berjudul ‘Tragis’ dan juga trailer filem yang disiarkan pada papan iklan digital gergasi di pintu masuk pusat membeli belah Pavilion yang turut mencuri tumpuan ribuan pengunjung yang berada di sekitarnya.

Filem ini mengisahkan kebangkitan kumpulan yang pernah ditipu dengan pelbagai teknik ‘scam’ untuk bangkit melawan  ‘scammer’ yang menjadi dalang pelbagai skim penipuan. Filem aksi komedi ini sarat dengan mesej dan info bermanfaat buat penonton dan ianya sangat dekat dengan isu masyarakat pada hari ini.

Filem Rompak telah pun mula ditayangkan di Astro First bermula 16 Jun lalu. Untuk melanggan anda boleh ke saluran Astro First 480 dan harga langganan adalah RM15 untuk 2 hari. Filem ini telah menerima maklum balas yang positif oleh para penonton dan rata-rata mengatakan idea filem ini segar dan menghiburkan.

Bagi mereka yang belum lagi menonton filem Rompak ini, jangan terlambat untuk melanggan di saluran Astro sekarang. Selamat meROMPAK.

Judul: ROMPAK
Genre: Aksi Komedi
Penerbit: Intraday dan 4ward Pictures
Pengarah: Ghaz Abu Bakar
Pelakon: Zizan Razak, Daiyan Trisha, Tony Eusoff, MK K-Clique, Azhar Sulaiman, Ezlynn, Niezam Zaidi, Siti Khadijah dan Chubb-E

Laman ROMPAK NFT: https://intradaynft.io/


Kredit gambar: Ghaz Abu Bakar

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat