Firman Guaman Princess Diana Bakal Kenakan Tuntutan Mahkamah Terhadap OneCoin!

147

“Mesti OneCoin ialah penipuan kripto terbesar kan sebab firma guaman ni pun boleh tahu.”

Mishcon de Reya, firma undang-undang antarabangsa memiliki beribu pejabat di London yang pernah mewakili Diana, Princess of Wales bakal memfailkan tuntutan mahkamah tindakan kelas bagi pihak pelabur OneCoin yang mengalami kerugian disebabkan penipuan mata wang kripto.

Menurut firma tersebut, tuntutan sivil akan dibawa ke Mahkamah Tinggi London sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memulihkan semula kerugian dialami pelabur dan mereka hanya dibayar jika ia mencapai keputusan memuaskan.

Memang tidak dinafikan mangsa penipuan OneCoin masih belum menjadi sebahagian daripada kumpulan penuntut, tetapi Mishcon melaporkan bahawa tuntutan itu akan dibiayai oleh pembiaya litigasi pihak ketiga.

Bagaimanapun, Mishcon tidak mendedahkan siapakah pihak ketiga itu yang bersedia untuk menampung yuran guaman termasuk kos prosiding lain.

Umum mengetahui bahawa OneCoin menjana pendapatan $4.3 bilion dan keuntungan $2.93 bilion dari tahun 2014 sehingga 2016.

Selain itu, OneCoin bukan sahaja beroperasi menggunakan strategi pemasaran pelbagai peringkat malah menawarkan komisen lumayan kepada individu di seluruh dunia jika mereka berjaya mendorong orang lain beli pakej OneCoin.

Oleh demikian, salah seorang arkitek utama di sebalik OneCoin bernama Karl Sebastian telah dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun pada 12 September 2023 atas kesalahan mengada-adakan dan mempromosikan mata wang digital palsu.

Suka dimaklumkan Mishcon yang ditubuhkan pada 1937 telah terkenal sebagai firma mewakili Princess Diana dalam penceraiannya dengan Prince of Wale pada 1996 dan firma guaman itu juga membentuk The Diana, Princess of Wales Memorial Fund selepas kematiannya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat