Fokus Pasaran Minyak Tertumpu Kepada Mesyuarat OPEC Dan Non-OPEC Di Rusia

74

Harga minyak di lihat gagal untuk bergerak lebih tinggi minggu lalu, dan momentum untuk harga menaik semakin berkurangan berikutan peningkatan pengeluaran Pertubuhan Negara Pengesksport Petroleum (OPEC).

Fokus pasaran minyak pada minggu ini akan tertumpu kepada OPEC dan non-OPEC yang berlangsung hari ini di St Petersburg. Mereka di jangka bakal membincangkan isu peningkatan pengeluaran minyak di Nigeria dan Libya.

Menurut laporan Rueters, kemungkinan besar akan ada cadangan untuk meletakkan sekatan bersyarat terhadap pengeluaran minyak dari Nigeria dan Libya selepas mereka di kecualikan dalam perjanjian pada Januari lepas. Walau bagaimanapun ramai penganalisa meragui mereka akan mengambil langkah sedemikian.

Laporan Bloomberg pula menjelaskan, spekulasi terhadap kawalan pengeluaran minyak dari Libya dan Nigeria tidak akan menjadi agenda mesyuarat yang bakal berlangsung, apabila negara Afrika menegaskan mereka akan terus mengepam minyak ke paras yang lebih tinggi sebelum mereka terlibat dalam pemotongan bekalan tersebut.

Nigeria di lihat bersedia untuk menyekat dan menurunkan bekalan sekiranya mereka mampu untuk mengekalkan pengeluaran pada 1.8 juta tong sehari. Manakala Libya tidak merancang untuk membuat sebarang perjanjan untuk menghadkan pengeluaran sebelum mereka mencecah sasaran 1.25 juta tong sehari sebelum Desember ini.

Kaname Gokon, Pegawai Strategi Komoditi, Broker Okato Shoji  di Tokyo berkata “Pemotongan bekalan oleh Libya dan Nigeria tidak mungkin akan berlaku memandangkan Libya baru sahaja tamat peperangan saudara.”

Menteri Tenaga Rusia, Alexander Novak pula memberi pandangan bahawa Libya dan Nigeria perlu menghadkan bekalan minyak selepas mereka mencapai kestabilan dalam pengeluaran.

Sementara itu, pada Ahad lalu, Setiausaha Agung OPEC, Mohammad Barkindo berkata pengimbangan semula pasaran minyak di lihat bergerak lebih perlahan daripada yang di jangka, namun mereka akan cuba untuk mempercepatkan pengimbangan tersebut pada separuh tahun kedua 2017.

“Minyak di lihat akan kekal bergerak pada julat yang kecil, memandangkan para pelabur menanti tanda-tanda daripada OPEC untuk meningkatkan usaha mereka dalam mengimbangi pasaran”, kata ANZ Bank

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat