Fuh! Data NFP Bulan Mac Membungkam Jangkaan Para Pakar Ekonomi!

897

Angka pekerjaan mencatat pertumbuhan yang pantas pada bulan Mac yang didorong oleh pertumbuhan ekonomi yang lebih kuat dan program vaksinasi yang agresif. Perkembangan yang positif mendorong syarikat meningkatkan pengambilan pekerja sepertimana yang dilaporkan Jabatan Buruh pada hari Jumaat.

Bacaan NFP meningkat sebanyak 916,000 bagi bulan Mac sementara kadar pengangguran turun kepada 6%. Bacaan ini juga jauh mengatasi ramalan para pakar ekonomi yang hanya menjangkakan kenaikan sebanyak 675,000. Walaubagaimanapun kadar pengangguran bulan Mac adalah sejajar dengan ramalan pakar ekonomi.

Laporan NFP ini dikeluarkan seiring dengan laporan berbeza yang ditafsirkan sebagai positif oleh pasaran dimana pihak A.S sedang berusaha mengiatkan lagi vaksinasi sebagai usaha mengurangkan penularan pandemik Covid-19.

Selain itu, aktiviti perniagaan telah kembali ke tahap normal walaupun adakalanya berhadapan dengan sekatan ekonomi dengan pentunjuk aktiviti ekonomi berada pada tahap 93.5%.

Data dari Homebase menunjukkan bahawa jumlah pekerja dan jam bekerja meningkat dengan ketara dalam sektor perhotelan dan hiburan. 2 sektor itu merupakan sektor paling terkesan namun mampu mencatat peningkatan dalam dua bulan terakhir.

Dalam masa yang sama sektor pembuatan juga sedang berkembang pesat dengan dapatan ISM mendapati sektor ini mencatat tahap tertinggi sejak 1983 pada bulan Mac.

The Fed setakat ini tidak menunjukkan minat untuk meningkatkan kadar bunga walaupun pasaran buruh meningkat. Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback terus mengukuh susulan laporan NFP sebanyak 0.01% kepada paras tukaran 92.950.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat