Gabenor BoE Beri Amaran Rancangan Brexit PM Johnson Akan Jejaskan Ekonomi UK

423

Sementara Perdana Menteri UK Boris Johnson sedang bersedia untuk mengetuai pengunduran UK daripada Kesatuan Eropah (EU) hari ini, Gabenor Bank of England (BoE) Mark Carney, memberi amaran bahawa rancangan Brexit beliau boleh menjejaskan ekonomi Britain.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas keputusan penetapan dasar oleh BoE yang turut menyaksikan unjuran pertumbuhan ekonomi KDNK UK bagi tahun 2020 diturunkan, iaitu paling rendah sejak berlakunya krisis kewangan.

Carney memberitahu tindakan PM Johnson yang menjadikan larangan penangguhan tempoh peralihan Brexit kepada undang-undang akan menyebabkan Britain menanggung akibatnya jika perjanjian UK-EU tidak dapat dicapai dalam tempoh tersebut.

Beliau memberi amaran bahawa ekonomi Britain berkemungkinan hanya berkembang 1.1% sahaja dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Pada mesyuarat BoE bagi bulan Januari, bank pusat telah menurunkan unjuran pertumbuhan KDNK UK untuk tiga tahun akan datang iaitu, dari 1.2% kepada 0.8% pada 2020, 1.8% ke 1.4% bagi tahun 2021, dan dari 2% kepada 1.7% tahun 2022.

BoE juga menurunkan ramalan pertumbuhan pada suku keempat 2019 kepada sifar berbanding unjuran pada mesyuarat Disember lalu untuk bertumbuh 0.1%.

Bagaimanapun, disebabkan keyakinan perniagaan yang memperlihatkan peningkatan sejak pilihan raya Disember lalu, bank pusat menjangkakan pertumbuhan ekonomi UK akan meningkat di sekitar 0.2% pada awal tahun ini.

Sementara itu, Menteri Kewangan Sajid Javid pula mempunyai pandangan berbeza mengenai ekonomi UK yang menjangkakan ia akan kembali pulih kepada kadar pertumbuhan tahunan iaitu hampir 3%, seperti mana yang pernah dilihat selepas berlakunya krisis kewangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat