Gangguan Saluran Paip Keystone Pacu Kebangkitan Harga Minyak!

111

Harga minyak kembali melantun dari paras terendah tahunan yang disokong oleh jangkaan gangguan berterusan dalam saluran paip utama Kanada-Amerika Syarikat dan pelonggaran sekatan Covid-19 di China.

Pada sesi Asia, niaga hadapan minyak mentah Brent didagangkan lebih kukuh pada $78 setong, manakala dagangan WTI Amerika Syarikat pula menguat pada $74 setong.

Kedua-dua penanda aras jatuh ke paras terendah sejak Disember 2021 pada minggu lalu, yang dijejaskan oleh kebimbangan pelabur terhadap kemelesetan global.

Bagaimanapun, berita mengenai potensi gangguan yang berpanjangan saluran paip minyak mentah Keystone Kanada-Amerika Syarikat telah membantu memulihkan harga.

Pembaikan saluran paip utama yang menghantar minyak mentah Kanada dilaporkan mengambil masa lebih lama daripada jangkaan, yang telah menyaksikan tumpahan lebih 14,000 tong minyak di Kansas.

Dari segi permintaan, penganalisis Bank of America menjangkakan pembukaan semula ekonomi di China digabungkan dengan Federal Reserve yang dovish dalam kenaikan kadar faedahnya, boleh meningkatkan permintaan bahan api dan mendorong harga minyak Brent melebihi $90 setong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat