GBP/USD Kekalkan Kenaikan Sepanjang Minggu, Namun Pelabur Waspada Isu Brexit

361

Skrip yang sama hampir sepanjang minggu, dagangan Pound Sterling terus mengukuh walaupun terdapat laporan yang melihatkan kegoyahan untuk rundingan Brexit terus mencapai kejayaan.

Setelah terdapat keraguan terhadap rundingan Brexit yang melemah dagangan Sterling semalam, matawang British tersebut kembali meneruskan pengukuhan pada sesi New York semalam sebelum pergerakan harga lebih mendatar pada sesi Asia pagi ini.

Awal sesi dagangan sesi Eropah hari ini menyaksikan penyusutan nilai Sterling berikutan perkembangan terkini Brexit yang melaporkan bahawa Parti Kesatuan Demokratik (DUP) Ireland Utara telah menolak pelan Brexit Perdana Menteri UK Boris Johnson pada persidangan kemuncak EU hari ini.

Hal ini telah menimbulkan kebimbangan terhadap sokongan untuk PM Johnson mendapatkan kelulusan Parlimen.

Khususnya isu kawalan sempadan yang tidak dipersetujui dan juga beberap penjelasan yang kurang jelas seperti isu cukai nilai tambah (VAT). Namun begitu, kerjasama akan terus diberikan untuk mendapatkan keputusan yang menyebelahi kedua-dua belah pihak.

Untuk data ekonomi pula, bacaan data jualan runcit di UK bagi bulan September mencatatkan bacaan di paras sifar sedikit meningkat berbanding bacaan bulan sebelumnya yang dikemaskini menurun kepada -0.3%.

Melihat pergerakan harga pada carta pasangan matawang GBP/USD, harga telah melonjak ke apras ketinggian terbaru pada sesi New York semalam selepas bergerak menurun pada sesi sebelumnya.

Paras pada 1.28750 merupakan paras ketinggian terbaru yang dicapai harga sejak dagangan Mei lalu sebelum pergerakan harga perlahan pada sesi Asia pagi ini dan menurun pada sesi Eropah ekoran laporan penolakan pelan Brexit oleh Parti DUP Ireland.

Penurunan harga tersebut dilihat menguji zon RBS (resistance become support) pada 1.27800. Jika harga hanya membuat pembetulan (retracement), kenaikan harga seterusnya bakal ke paras lebih tinggi lagi melepasi resistance 1.28800.

Namun jika harga kembali membuat penurunan semula, berwaspada pada paras penting yang menjadi tumpuan harga sebelum ini seperti di paras sekitar 1.27000 dan seterusnya pada 1.25000 iaitu 200 pips lebih rendah lagi.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat