GBPUSD Analisa Fundamental Harian 3 Mac 2016

41

Pound Dollar terus memacu naik untuk hari ketiga Rabu semalam, lebih 175 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1.4095 sebelum menutup sekitar paras $1.4075; setelah keadaan teknikal terlebih jual menggalakkan belian spekulatif dan pengambilan untung. Pada masa yang sama, dengan referendum ‘Brexit’ yang semakin menghampiri, kajian semasa menunjukkan bahawa 60% rakyat UK mahu kekal dalam EU berbanding dengan 30% yang memilih untuk keluar. 10% lagi berada di atas pagar.

Keputusan kajian ini sedikit sebanyak membantu sokongan belian untuk Sterling, atau sekurang-kurangnya menggalakkan ‘short-covering’ atau pengambilan untung. Penganalisis di AFEX, penyedia pembayaran antarabangsa, telah mengatakan bahawa ia tidak mengejutkan untuk melihat, “sekurang-kurangnya pemberhentian sementara terhadap tekanan jualan dalam tempoh beberapa minggu akan datang, memandangkan kadar tukaran yang telah jatuh jauh sejak awal 2016.”

[adrotate group=”6″]

Hari ini UK bakal melaporkan PMI perkhidmatan yang dijangka berkurang dari 55.6 mata kepada 55.1 mata.  AS pula bakal melaporkan tuntutan pengangguran yang dijangka berkurang dari 272 ribu kepada 271 ribu serta PMI perkhidmatan yang dijangka menurun dari 53.5 mata kepada 49.8 mata.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat