Gbp/Usd Naik 400 Pip, Rekod Tertinggi Sejak 2008

76

Ucapan Brexit Theresa May pada Selasa, menyokong penguatan Pound dengan Gbp/Usd meningkat 400 pip dari paras terendah Selasa 1.2014 ke paras tertinggi 1.2415. Peningkatan ini merupakan yang tertinggi dicatatkan oleh Pound (Gbp) sejak 10 tahun yang lalu.

Pada mulanya dalam sesi dagangan Isnin, Gbp/Usd membuat gap down hampir 200 pip dari harga penutup minggu lalu. Gap down ini berikutan laporan oleh Sunday Times yang menyatakan Theresa May tidak mahu Britain menjadi ahli dalam pasaran tunggal EU.

Harga membuat gap down dari harga 1.2179 iaitu penutup Jumaat minggu lalu ke paras 1.1979 pada sesi awal dagangan Isnin.

Walaubagaimanapun, Gbp/Usd menguat semula pada awal sesi Selasa sehinggalah menjelang ucapan Theresa May pada pukul 7.45 malam. Dalam ucapan semalam ada beberapa perkara penting yang menjadi perhatian pasaran iaitu, pendirian May yang tidak mahu menjadi ahli dalam pasaran tunggal dan proses Brexit akan diteruskan dengan undian Parlimen UK.

Beliau akan berusaha untuk memuktamadkan perjanjian perdagangan-bebas dengan EU, dan menegaskan sekali lagi, ia tidak bermaksud keahlian UK di dalam pasaran tunggal EU.

May mahu perjanjian ini dimeterai sebelum tempoh dua tahun berakhir, dan memberi amaran supaya EU tidak mengambil pendirian yang membebankan UK dalam perjanjian tersebut. Bagi beliau, perjanjian yang tidak dimeterai adalah lebih baik, daripada perjanjian yang langsung tidak menguntungkan Britain.

Kami melihat sentimen yang menguatkan Pound ini adalah disebabkan komen May yang akan berusaha memeterai perjanjian perdagangan bebas bersama EU selepas Brexit. Hal ini bermakna, ada potensi untuk UK terus mengakses pasaran Eropah tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat