GDP U.S Meningkat 3.1% Pada Suku Tahun Kedua.

53

Ekonomi U.S mencatat pertumbuhan yang lebih pantas pada suku tahun kedua, melebih paras jangkaan sekaligus merupakan pertumbuhan tertinggi dalam tempoh 2 tahun. Namun ekonomi U.S mungkin akan bergerak perlahan pada suku tahun ketiga rentetan daripada badai Harvey dan Irma.

Gross domestic product (GDP) meningkat 3.1% pada kadar tahunan bagi fasa April-Jun berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perdagangan. Pertumbuhan ini adalah disebabkan peningkatan dalam pelaburan inventori.

Para pakar ekonomi menjangkakan bahawa pertumbuhan GDP suku tahun kedua hanyalah pada kadar 2.7%.

Beberapa pakar ekonomi berpendapat bahawa badai Harvey yang melanda Texas telah menyebabkan kejatuhan dalam jualan runcit, pengeluaran industri, pembinaan rumah dan jualan rumah pada bulan Ogos hanya akan memberi impak yang sedikit pada pertumbuhan ekonomi bagi suku tahun ketiga.

Kenyataan yang senada juga oleh Gus Faucher yang merupakan ketua ekonomi PNC Financial Services ” Impak terhadap ekonomi negara adalah sangat sedikit.”

Pertumbuhan ekonomi pada suku tahun ketiga dijangka akan mencatat pada kadar 3.4%. Data terbaru sektor pekerjaan Amerika Syarikat merekod tambahan 237,000 pada Ogos lebih daripada jangkaan pasaran 185,000. Walaubagaimanapun, data pada Julai telah dikaji semula daripada 178,000 kepada 201,000.

Terdapat tambahan 33,000 pekerjaan dalam sektor pembuatan barangan di mana tambahan sebanyak 16,000 dalam sektor pembuatan dan 18,000 dalam sektor pembinaan. Sektor perkhidmatan pula menambah sebanyak 204,000 pekerjaan pada tempoh sama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat