Goodyear Malaysia Didakwa ‘Dera’ Buruh Asing

1,951

Pengeluar tayar Amerika Syarikat, Goodyear Tire & Rubber Co. berdepan tuduhan tidak membayar gaji, mengarahkan para pekerjanya bekerja lebih masa tanpa mengikut undang-undang dan mengancam pekerja asing di kilangnya di Malaysia.

Menurut dokumen mahkamah, pertuduhan itu difailkan oleh para pekerja syarikat berkenaan.

Dalam satu temubual bersama Reuters, enam pekerja dan bekas pekerja asing serta para pegawai Jabatan Buruh berkata, Goodyear didakwa melakukan pemotongan gaji secara tidak sah, mengarahkan pekerja bekerja lebih masa dan menolak akses penuh pekerja terhadap pasport mereka.

Jabatan Buruh mengesahkan telah mengenakan hukuman denda terhadap Goodyear pada tahun lalu atas kesalahan mengarahkan pekerja bekerja lebih had masa daripada sepatutnya dan membayar upah yang rendah kepada pekerja asing.

Seorang bekas pekerja asing yang tidak didedahkan identitinya berkata, Goodyear telah menyimpan pasportnya secara tidak sah dan hanya berjaya mendapatkan semula passportnya pada Januari tahun lalu selepas 8 tahun bekerja di syarikat terbabit.

Tuduhan terhadap syarikat berkenaan tercetus selepas 185 pekerja asing memfailkan tiga aduan terhadap Goodyear Malaysia di Mahkamah Perusahaan iaitu dua pada 2019 dan satu aduan pada tahun lalu berhubung isu ketidakpatuhan Goodyear mengenai perjanjian kolektif buruh.

Para pekerja mendakwa syarikat itu tidak memberikan elaun syif, bonus tahunan dan kenaikan gaji meskipun semua manfaat itu diberikan kepada pekerja tempatan yang diwakili oleh kesatuan pekerja.

Mahkamah memutuskan untuk ‘memihak’ kepada para pekerja asing dalam dua kes tahun lalu, dengan mengatakan mereka berhak mendapat hak sama rata dengan pekerja tempatan.

Menurut peguam buruh, Goodyear diarahkan untuk membayar balik gaji dan mematuhi perjanjian kolektif.

Kira-kira 150 slip gaji pekerja yang diserahkan kepada mahkamah sebagai bahan bukti, menunjukkan sesetengah pekerja asing bekerja selama 229 jam sebulan, melebihi had waktu bekerja rakyat Malaysia iaitu 104 jam.

Ujar peguam, Chandra Segaran Rajandran, para pekerja asing menuntut tunggakan gaji kira-kira RM5 juta. Kesemua mereka berasal dari Nepal, Myanmar dan India.

“Mereka berada dalam situasi di mana mereka dinafikan hak sepenuhnya sebagaimana yang diperuntukkan oleh undang-undang,” jelas beliau.

Goodyear telah mencabar kedua-dua keputusan di Mahkamah Tinggi. Keputusan rayuan dijangka akan diumumkan pada 26 Julai.

Keputusan mengenai kes ketiga berhubung isu yang sama akan dibacakan dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Terdahulu, Goodyear Malaysia mendakwa para pekerja asing tidak layak untuk menerima manfaat yang termaktub dalam perjanjian kolektif kerana mereka bukanlah anggota kesatuan pekerja.

Bagaimanapun, seorang wakil kesatuan mengesahkan pekerja asing layak untuk menyertai dan berhak mendapat faedah dalam perjanjian kolektif meskipun mereka bukanlah ahli kesatuan.

Mahkamah bersetuju bahawa skop tugas pekerja asing melayakkan mereka menerima kesemua faedah itu.

Selain itu, para pekerja asing berkata mereka menerima ugutan daripada Goodyear selepas memfailkan saman tersebut. Goodyear bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat