Guru Kripto Hanguskan $1.2 Juta Duit Pelaburan Pelajar! Apa Hal Ni?

1,010

“Haih tu la kena berhati-hati, dengan cikgu pun tak boleh percaya sangat tau.”

Seorang pengajar kursus perdagangan mata wang kripto menghadapi pertuduhan daripada pengawal selia sekuriti Amerika Syarikat (AS) susulan mengelirukan 15 pelajar bagi melabur gabungan $1.2 juta dalam dana lindung nilai yang menjanjikan pulangan lumayan.

Diperjelaskan lebih lanjut, pengasas Rockwell Capital Management Brian Sewell didakwa menggalakkan pelabur untuk meletakkan dana ke dalam dana lindung nilai yang tidak wujud dari awal 2018 hingga pertengahan 2019.

Memang tidak dinafikan Sewell menggunakan AI dan teknologi pembelajaran mesin untuk memaksimumkan pulangan pelabur, tetapi beliau yang meletakkan dana pelajarnya dalam Bitcoin (BTC) di wallet kripto beliau telah digodam sehingga menyebabkan keseluruhan pelaburan mereka hilang.

Rentetan itu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) mengeluarkan amaran lebih luas kepada penipu dalam pasaran kripto di mana mereka berhasrat mengambil tindakan terhadap pihak yang mengeksploitasi gembar-gembur industri.

Sama ada AI, kripto, DeFi atau lain-lain, SEC akan terus bertanggungjawab terhadap mereka yang mendakwa menggunakan teknologi untuk menarik perhatian dan menipu banyak pelabur, ulas SEC lagi.

Oleh demikian, Rockwell Capital Management bersetuju mengembalikan $1.2 juta kepada pelabur bersama-sama prejudgement $402,000 dan jika mahkamah meluluskan penyelesaian itu, Swell sendiri akan bayar penalti sivil sebanyak $223,229.

Ini berlaku selepas Suruhanjaya Dagangan Komoditi dan Niaga Hadapan (CFTC) memberi amaran kepada pelabur kripto yang mencari pulangan ketara pada 2024 untuk mengelak daripada terperangkap oleh pelbagai janji dibesar-besarkan oleh bot dagangan AI.

CFTC mendedahkan hasil yang menjanjikan di mana kebanyakan penipu menggunakan bot, algoritma trade signal, algoritma arbitraj aset digital termasuk teknologi bantuan AI yang lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat