Habis! Keuntungan Diraih Pound Terpadam Gara-gara Lonjakan USD

572

Lonjakan yang dipaparkan US dolar telah menghapuskan keuntungan yang diraih oleh matawang pound dari sesi sebelum ini.

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama didagangkan meningkat di skeitar harga 89.89.

Kenaikan ini menyusuli peningkatan yang dipamerkan hasil perbendaharaan AS 10 tahun yang kembali meningkat di tahap 1.63%.

Dagangan matawang pound menjunam rendah di bawah harga 1.42000 berbanding US dolar, susut dari paras ketinggian tiga tahun yang dicapainya pada awal sesi Asia. Ini sekali gus memadamkan keuntungan yang dicatatkan oleh matawang itu pada hari ini.

Penerbitan data PMI pembuatan tinjauan ISM Amerika Syarikat yang akan dikeluarkan pada malam ini akan menjadi tumpuan utama pasaran untuk menentukan arah pergerakan seterusnya bagi matawang US dolar.

Data ini juga akan dijadikan sebagai petunjuk pertama oleh pasaran menjelang laporan pekerjaan NFP pada hari Jumaat.

Sementara itu, matawang euro juga susut lebih rendah selepas mempamerkan prestasi memberangsangkan ketika pembukaan sesi Eropah.

Di sisi lain, dolar Aussie dan New Zealand turut memaparkan penurunan selepas mencatatkan kenaikan sederhana pada awal sesi.

Pasaran sebelum ini telah diperlihatkan dengan pengumuman dasar monetari oleh Reserve Bank of Australia (RBA) yang mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada 0.10%.

Dolar Kanada pula didagangkan kukuh disokong oleh pengukuhan harga minyak mentah global yang meningkat ke paras tertinggi sejak Oktober 2018.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat