Harga Minyak Bercampur Dalam Pasaran Asia, Minyak Brent Jatuh Melebihi 0.30%.

59

Harga minyak bercampur dalam sesi dagangan Asia pada hari Jumaat selepas mengalami kejatuhan beberapa hari berturut-turut berikutan peningkatan pengeluaran minyak mentah U.S.

Minyak mentah WTI (West Texas Intermediate) bagi kontak penghantaran Disember naik sebanyak 0.29% kepada $55.30 setakat jam 10.45 pagi. Harga semasa kini masih bergerak di bawah paras tertinggi dua tahun lalu iaitu di $56.24 setong.

Minyak Brent pula yang didagang ICE Future Exchange di London jatuh sebanyak 0.33% kepada $61.15 setong setakat jam 10.45 pagi. Harga kini tersasar daripada harga tertinggi 2 setengah tahun lalu iaitu pada $64.65 setong.

Sejak akhir-akhir ini harga minyak mengalami kejatuhan berikutan peningkatan pengeluaran minyak mentah U.S, tetapi kejatuhan ini terbatas kerana masih didukung oleh usaha OPEC bersama Rusia dan 9 pengeluar utama lain yang telah berjanji menghadkan pengeluaran kepada 1.8 juta tong.

Menurut penganalisis ABN Bank, perjanjian potongan minyak antara OPEC dan non-OPEC menodorng kepada pengurangan pengeluaran dan memulihkan kembali harga minyak. Dijangka pada tahun 2018, harga minyak mungkin mencapai $75 setong.

OPEC dan non-OPEC juga dijangka akan memutuskan pelanjutan pemotongan pada 30 November dalam usaha untuk menolak harga ke paras yang lebih stabil.

Rundingan itu dijangka akan akan melanjutkan pengurangan pengeluaran minyak namun inventori minyak melebihi paras purata 5 tahun.

Menteri Tenaga Saudi, Khalid al-Falih berependapat bahawa perjanjian pengurangan minyak antara OPEC dan non-OPEC membuahkan hasil namun ia masih belum sempurna. Justeru kita harus pastikan sebelum akhir bulan Mac, inventori minyak harus berada di paras purata 5 tahun.

Pada ketika ini isu yang menjadi halangan OPEC ialah peningkatan pengeluaran minyak mentah U.S yang mencapai 9.56 juta tong pada bulan ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat