Harga Minyak Meninggi, Apakah Puncanya?

302

Keyakinan pasaran terhadap peningkatan permintaan minyak global telah memacu dagangan minyak mentah lebih tinggi pada Selasa.

Dagangan minyak mentah Brent, menyentuh paras tertinggi hampir tiga bulan pada sesi Asia dengan didagangkan mengukuh di atas harga $70 setong.

Sementara dagangan WTI Amerika Syarikat pula diniagakan di sekitar harga $67.60 setong, selepas mencatatkan kenaikan hampir 2% sejak sesi Asia bermula.

Menurut penganalisis, walaupun terdapat kebimbangan mengenai sekatan berkaitan COVID-19 yang lebih ketat di seluruh Asia, pasaran nampaknya lebih tertumpu pada jangkaan permintaan positif dari AS dan Eropah.

Prospek terhadap permintaan bahan bakar semakin meningkat ketika lebih banyak data-data ekonomi dari Amerika Syarikat, Eropah dan China terus menunjukkan pemulihan yang kuat daripada impak pandemik coronavirus.

Sementara itu, pasaran kini mennatikan mesyuarat Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC), dan sekutunya termasuk Rusia, OPEC+ yang akan membincnagkan mengenai pengetatan dalam pengeluaran minyak mentah seterusnya.

Sebelum mesyuarat bermula, Jawatankuasa Teknikal Bersama OPEC memberi ramalan positif terhadap bekalan minyak, di mana ia dijangka turun sekurang-kurangnya 2 juta tong sehari dari September hingga Disember disokong oleh permintaan yang kuat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat