Harga Minyak Mentah Dunia Kekal Di Paras Tinggi Pada Jumaat

90

Harga minyak mentah dunia kekal di paras tertinggi pada sesi awal dagangan US pada Jumaat menjelang pengumuman data jumlah pelantar oleh Baker Hughes pagi nanti waktu Malaysia. Pasaran komoditi hitam juga sedang memerhatikan perkembangan di Timur Tengah yang mana ketegangan semakin memuncak antara Arab Saudi dan Iran yang kedua-duanya pengeluar minyak mentah terbesar dunia.

Dalam niaga-hadapan (futures) di New York Mercantile Exchange, minyak WTI bagi penghantaran Disember naik 0.03% kepada $57.19 setong setakat pukul 10.28 malam. Manakala minyak Brent di London Intercontinental Exchange naik 0.08% kepada $63.97 setong.

Harga minyak mentah berakhir di paras tertinggi pada Khamis berikutan ketegangan di Timur Tengah di mana Arab Saudi kekal dengan keputusan untuk mengurangkan eksport. Ini menjadikan sentimen mmenjadi semakin baik dengan jangkaan pengeluar-pengeluar lain juga akan mengurangkan pengeluaran untuk mengimbangi pasaran global.

Arab Saudi bercadang untuk memotong eksport sebanyak 120,000 tong sehari pada Disember seperti yang dilaporkan oleh Reuters pada Khamis.

Walaupun dengan laporan pemotongan tersebut, para pelabur kekal bimbang dengan ketidakstabilan geopolitik antara Arab Saudi-Iran-Lubnan.

Penganalisis di RBC mengatakan kenaikan harga minyak mentah baru-baru ini lebih kukuh berbanding sebelum ini di mana krisis geopolitik akan terus menolak harga lebih tinggi.

Harga minyak mentah dunia berada di landasannya untuk merekodkan kenaikan lima minggu berturut-turut.

Sentimen kenaikan ini sebenarnya telah banyak disokong oleh jangkaan bahawa pengeluar-pengeluar OPEC dan bukan-OPEC akan meneruskan pemotongan pengeluaran dalam mesyuarat 30 November ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat