Harga Terjun ‘Kaw-Kaw’! Dah 450 Pips GBP/USD Jatuh Ni

685

Dahsyat betul la harga ‘kaw-kaw’ turun ni!

Pergerakan harga pada carta pasangan mata wang GBP/USD terus memaparkan penurunan tanpa henti bersambung sehingga dagangan Selasa semalam.

Pengukuhan ketara US dolar terus mendominasi pasaran dan menambah tekanan buat mata wang Pound sejak minggu lalu lagi.

Dengan prospek kenaikan kadar faedah agresif oleh Federal Reserve (Fed) pada mesyuarat FOMC minggu hadapan, akan terus memberikan jangkaan kepada pelabur untuk pengukuhan US dolar bagi tempoh lebih panjang.

Menepati ramalan penurunan harga diteruskan pada carta GBP/USD semalam selepas berjaya melepasi paras support 1.27000.

Penurunan harga telah mencecah ke paras terendah terbaru sedikit melepasi sasaran 1.26000 iaitu sekitar 1.25700 pada penghujung sesi New York.

Penurunan ke paras terendah terbaru ini adalah yang terendah sejak dagangan Julai 2020 yang lalu.

Jika diperhatikan, penurunan harga yang bermula sejak Khamis lalu telah merekodkan 450 pips penurunan untuk tempoh 3 hari dagangan.

Harga masih kekal berada dalam trend bearish bergerak di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/USD.

Penurunan lebih rendah akan dijangkakan berterusan dengan sasaran menuju sekitar 1.24000 sekiranya situasi pasaran kekal tidak berubah.

Namun jika harga berjaya membuat kenaikan semula, rintangan awal yang dilihat bakal diuji adalah pada 1.27000 yang sebelum ini menjadi paras sokongan harga di awal minggu.

Dan untuk sasaran kenaikan lebih tinggi selepas mendapat isyarat perubahan trend bullish adalah pada zon SBR (support become resistance) 1.3000.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat