Hasil Bon Jepun Sekali Lagi Cetus Amaran

92
  • Hari kedua lepasi sasaran 0.5% bank pusat
  • Pasaran positif BOJ akan ambil langkah selanjutnya dalam YCC
  • Mesyuarat BOJ jadi tumpuan

Penanda aras hasil bon kerajaan Jepun meningkat di atas ‘siling’ yang ditetapkan bank pusat untuk hari kedua ketika pelabur menjangkakan satu lagi langkah tambahan akan diambil dalam dasar kawalan hasil (YCC).

Setelah melonjak setinggi 0.545% pada Jumaat, hasil bon 10 tahun Jepun terus melepasi paras sasaran dengan meningkat 0.51% pada Isnin.

Pada Disember, bank pusat itu telah mengejutkan pasaran dengan membenarkan hasil bon bergerak sekitar julat +/-0.5% daripada 0.25% sebelumnya untuk meningkatkan fungsi pasaran.

Namun, hasil bon 10 tahun Jepun mula menguji paras tersebut menjelang mesyuarat polisi BOJ yang akan berlangsung pada hari Rabu.

Bank pusat itu dikatakan akan mengkaji semula impak daripada dasar mereka dan mungkin akan melakukan perubahan lanjut dalam YCCnya.

BOJ membeli sejumlah $11 bilion hutang merentas tempoh matang antara satu tahun hingga 25 tahun pada Isnin dan menawarkan untuk membeli nota dua tahun tanpa had pada hasil tetap 0.03%.

Ini adalah sebahagian daripada tawaran hariannya untuk pembelian bon tanpa had bank pusat.

Pada waktu penulisan, mata wang yen kekal didagangkan lebih kukuh pada sekitar paras ketinggian 7 bulan berbanding USD pada 127.43.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat