Hive Blockchain Ingin Tampil Jadi Penyelamat Industri ‘Mining’?

525

Hive Blockchain Technologies Ltd, merupakan syarikat perlombongan kripto yang dilancarkan pada tahun 2017, dilaporkan telah membeli lebih daripada 3,000 alat perlombongan. Pembelian mesin tersebut dipercayai dapat kadar hash Bitcoin keseluruhan syarikat hampir 50%.

Syarikat itu mengumumkan pembelian terbarunya dalam siaran akhbar pada 12 Julai. Peralatan yang dibeli tersebut akan segera diguna pakai, dimana ia dijangka akan mendorong peningkatan kadar hash BTC sebanyak 46%.

Perkara ini dilihat sebagai satu sentimen yang positif kerana kadar hash Bitcoin telah mengalami kejatuhan terbanyak sejak Mei lalu. Justeru dengan pembelian mesin perlombongan ini ia bukan sahaja menyumbang kepada peningkatan kadar hash BTC namun ia turut meningkatkan hasil harian syarikat.

Selain itu, HIVE mengatakan akan menyumbangkan kekuatan hash BTCnya kepada Foundry USA Pool, yang pelanggan utamanya termasuk Blockcap, Bitfarms, dan Hut8.

Pengerusi Eksekutif HIVE,Frank Holmes menyatakan bahawa pengharaman perlombongan di China telah menyebabkan aktiviti melombong Bitcoin beralih ke tempat baru. Justeru ia merupakan kesempatan untuk syarikat beliau mengambil peluang ini.

Sebagaimana sedia maklum bahawa perlombongan BTC di China merangkumi 60% perlombongan BTC. Pengharaman itu telah membawa kesan besar terhadap rangkaian. Kadar hash menjunam lebih dari 50% dalam beberapa minggu, yang menyebabkan penyesuaian perlu dilakukan.

Walaubagaimanapun, bermula bulan Julai ini, telah terdapat laporan bahawa kadar hash mula meningkat dan perlombongan Bitcoin banyak beralih ke Barat. Antara beberapa destinasi baru yang paling disukai termasuk Kazahkstan, Kanada, dan AS.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat