Ikut Jejak BOJ, Swiss National Bank Umum Kadar Faedah Dikekalkan

212

Setelah Federal Reserve (Fed) dan Bank of Japan (BOJ) mengumumkan keputusan penetapan kadar faedah, menyusul pula giliran bank pusat Switzerland untuk keputusan mesyuarat polisi monetari untuk edisi September 2019.

Swiss National Bank (SNB) pada mesyuarat kali ini memutuskan kadar faedah dikekalkan di paras -0.75% seperti yang telah dijangkakan oleh pasaran sebelum ini.

Bank pusat menyatakan adalah masih belum relevan untuk mengubah polisi monetari sedia ada dan unjuran inflasi dan pertumbuhan kekal dovish namun bersesuaian dengan perkembangan keseluruhan dari segi domestik dan global.

SNB turut menyatakan bahawa mereka belum bersedia untuk tindakan campur tangan dalam pasaran (intervention) dan percaya untuk memberi ruang bagi pergerakan matawang Swiss franc sebelum bertindak sesuatu dalam pasaran nanti.

Susulan pengumuman keputusan bank pusat itu, dagangan Swiss franc menunjukkan pengukuhan pada awal sesi pasaran Eropah berbanding pasangan matawang utama yang lain.

Dagangan safe-haven CHF tersebut juga dalam masa terdekat ini juga sering memberi reaksi terhadap perkembangan rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China yang masih buntu mencari jalan penyelesaian.

Seterusnya, pasaran akan memberi tumpuan pula pada keputusan mesyuarat polisi Bank of England (BOE) sekitar jam 7 petang. Pasaran menjangkakan kadar faedah akan turut dikekalkan oleh bank pusat pada kadar sebelum ini. Namun kenyataan susulan bank pusat selepas itu akan lebih menjadi fokus untuk petunjuk bagi dasar monetari pada masa akan datang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat