IMF, Bank Dunia Digesa Mansuhkan Hutang Negara Miskin

387

300 penggubal undang-undang dari seluruh dunia akhirnya menyuarakan pendapat mereka kepada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia (World Bank) dengan mengutarakan cadangan untuk memansuhkan hutang bagi negara miskin dan meningkatkan dana bagi mengawal ekonomi dunia yang meruncing.

Permohonan bertulis itu turut mengetengahkan bagaimana pandemik wabak ini memberi kesan terhadap negara yang membangun dan ekonomi dunia. Presiden Donald Trump serta pemimpin-pemimpin negara lain juga turut mendapat permohonan tersebut dan diberi masa 15 hari untuk respons.

Negara miskin terutamanya menerima impak besar akibat penutupan ekonomi dari seluruh dunia memandangkan mereka serba kekurangan dari aspek penjagaan kesihatan dan masalah hutang yang tinggi.

Justeru, bekas calon presiden Amerika Syarikat (A.S) Senator Bernie Sanders yang mengetuai rancangan ini bersama ahli demokrat dari Minnesota, Ilhan Omar menjelaskan bahawa sekurang-kurangnya langkah ini daripada pihak Bank Dunia, IMF serta beberapa institusi kewangan lain dapat mengelakkan kadar kemiskinan, kelaparan dan penyakit yang telah meragut jutaan nyawa.

Pengarah Pengurusan IMF, Kristalina Georgieva berkata pihak mereka akan menyemak semula unjuran yang menjangkakan pengeluaran dunia menyusut 3% pada tahun 2020 dan mendedahkan keperluan bagi negara yang membangun adalah lebih daripada $2.5 trilion bagi menghadapi krisis ini.

Buat masa sekarang, IMF menampung bayaran servis hutang bagi 25 negara miskin untuk tempoh 6 bulan. Namun, usaha tersebut tidak mencukupi dan perlu dipergiatkan lagi. Manakala, Bank Dunia masih merancang untuk memberi sokongan kepada negara miskin memandangkan rancangan tersebut akan memberi kesan kepada kadar kredit dan menutup peluang terhadap mereka untuk menyediakan kadar terendah bagi ahli.

Kegagalan menjalankan usaha ini akan menyebabkan negara-negara miskin tidak dapat menfokuskan kepada isu kesihatan dan masalah wabak yang melumpuhkan ekonomi dan bekalan dunia.

Antara yang menyokong usaha ini termasuklah bekas Pengerusi British Labour, Jeremy Corbyn, penggubal undang-undang Argentine, Carlos Menem dan beberapa ahli Parlimen Eropah serta Demokrat Senat kedua tertinggi dalam Senat A.S, Dick Durbin.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat