Indeks Ketakutan & Ketamakan Memasuki Zon “Tamak”, Adakah Ini Petanda BTC Bakal Melonjak Kembali?

295

Metrik yang menunjukkan sentimen umum komuniti terhadap bitcoin iaitu indeks ketakutan dan ketamakan dilaporkan mula memasuki zon “ketamakan” buat kali pertama sejak 30 Mac 2022.

Penganalisis mempercayai ini mungkin disebabkan oleh kenaikan harga mata wang kripto utama pada bulan pertama tahun ini dan kebangkitan keseluruhan keseluruhan pasaran.

Bertentangan dengan krisis ekonomi yang telah merebak ke seluruh dunia, bitcoin memulakan rentak pada tahun ini dengan positif. Ia kini didagangkan pada sekitar $23,000, iaitu peningkatan 40% berbanding hari terakhir 2022.

Indeks Ketakutan dan Ketamakan BTC, yang berfungsi sebagai penunjuk sentimen pelabur seketika terhadap mata wang kripto tersekat dalam wilayah “Ketakutan” atau “Ketakutan Terlampau” selama beberapa bulan kerana kemelesetan dalam pasaran yang berpanjangan dan banyak industri kripto mula bangkrup.

Walau bagaimanapun, lonjakan aset nampaknya telah mengubah arah aliran, dan pada hari ini, metrik tersebut menunjukkan 55 – “Tamak”. Kali terakhir Indeks mencapai tahap itu adalah kira-kira sepuluh bulan yang lalu.

Perlu diingat bahawa peningkatan keyakinan di kalangan pelabur kripto tidak boleh secara langsung dianggap sebagai pemangkin untuk momentum bull. Waima begitu, metrik yang berada dalam keadaan “Takut” atau “Takut Terlampau” boleh menunjukkan peluang belian yang baik, manakala pelabur yang terlalu tamak boleh bermakna pasaran perlu dibuat pembetulan.

Prestasi mengagumkan aset itu dalam beberapa minggu pertama tahun 2023 mendorong sesetengah pihak percaya bahawa pasaran semakin berkembang mungkin semakin hampir. Menghadapi krisis inflasi berpotensi membantu peningkatan bitcoin sepanjang bulan akan datang.

Hampir setiap pengumuman data CPI AS telah membawa turun naik untuk BTC. Data menunjukkan bahawa usaha AS untuk menyelesaikan masalah mula membuahkan hasil. Kadar inflasi dalam ekonomi terbesar dunia itu ialah 9.1% pada bulan Jun (tertinggi dalam 40 tahun), manakala angka Disember mencatatkan pada 6.5%.

Faktor lain yang boleh menjejaskan prestasi harga BTC ialah mesyuarat (FOMC), di mana bank pusat itu telah mengumumkan tujuh kenaikan kadar faedah berturut-turut dalam usaha untuk menurunkan inflasi yang melambung tinggi.

Anthony Scaramucci – Pengasas SkyBridge Capital – baru-baru ini berpendapat bahawa Fed akan berhenti menaikkan kadar faedah apabila inflasi reda sekitar 4-5%, yang kononnya akan merangsang kenaikan harga untuk mata wang kripto.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat