Indeks Keyakinan Ekonomi German di Paras Tertinggi 34-Bulan

37

Indeks komposit yang menunjukkan keadaan perniagaan dan ekonomi di German (German IFO index) menguat ke paras 111.0 pada Disember dari 110.4 bulan lalu. Bacaan hari ini lebih tinggi dari jangkaan pasaran dan merupakan yang tertinggi sejak Februari 2014.

Data ini dikeluarkan setiap bulan pada minggu ketiga bulan tersebut. Data ini boleh digunakan untuk melihat tren perniagaan dan ekonomi terkini di German kerana jumlah sampelnya yang begitu besar sehingga 7,000 perniagaan yang ditanyakan tentang keadaan ekonomi semasa German.

Indeks keadaan terkini meningkat dari 115.6 kepada 116.6 yang merupakan di atas jangkaan dan paras tertinggi sejak 2012. Terdapat peningkatan dalam perdagangan industri kepada 14.8 dari 13.7 yang juga bacaan tertinggi tahun 2016 berikutan keyakinan dalam sektor pembuatan dengan syarikat-syarikat menjangkakan peningkatan pengeluaran beberapa bulan akan datang.

Dalam sektor pembinaan pula terus mengukuh dengan rekod tertinggi yang disokong oleh kadar faedah rendah.

Keyakinan dalam sektor runcit pula tidak berubah, tetapi jualan borong menguat ke paras 17.8 dari 15.1 yang juga merupakan paras tertinggi sejak tiga tahun lepas.

German dilihat akan terus kukuh dari segi ekonomi dalam jangka masa terdekat ini dengan fundamental ekonomi yang kuat. Penyusutan nilai Euro telah merancakkan lagi aktiviti ekonomi di German dan aspek kompetitif ekonomi mereka khususnya di US yang meningkatkan lagi eksport ke sana.

Polisi monetari ketika ini masih lagi akomodatif dengan kadar faedah negatif yang memberikan impak positif kepada permintaan domestik dalam sektor pembuatan di German.

Sejurus data ini dikeluarkan hanya sedikit reaksi pasaran dapat dilihat dengan Eur/Usd terus membuat correction (pembetulan-harga) di atas 1.0460. Walaubagaimanapun, ketika ini US dolar dilihat menguat dengan Eur/Usd ketika ini berada di paras 1.0434 semasa artikel ini ditulis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat