Inflasi A.S Kekal Membimbangkan! Data PCE Terus Meningkat

763

Inflasi di AS kekal stabil pada bulan April, satu tanda membimbangkan bagi bank pusat AS yang menunjukkan kadar kenaikan harga yang tinggi mungkin berlarutan lebih lama daripada yang dijangkakan dan menimbulkan keraguan tentang seberapa cepat ia akan dapat mengurangkan kadar faedah.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) meningkat 0.3% bulan lepas, lapor Biro Analisis Ekonomi Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat, seiring dengan kenaikan yang tidak disemak semula pada bulan Mac.

Dalam tempoh 12 bulan sehingga April, indeks harga PCE meningkat 2.7% selepas meningkat 2.7% pada bulan Mac. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan ia akan meningkat 0.3% pada bulan tersebut dan 2.7% secara tahunan. Indeks harga PCE adalah salah satu ukuran inflasi yang diikuti oleh bank pusat AS untuk sasaran 2%. Bacaan inflasi bulanan sebanyak 0.2% dari masa ke masa diperlukan untuk membawa inflasi kembali kepada sasaran.

Fed telah mengekalkan kadar dasar pada penanda arasnya dalam julat 5.25%-5.50% selama 10 bulan yang lalu dan terkesan oleh tiga bulan bacaan inflasi dan pasaran buruh yang lebih kukuh daripada jangkaan dari Januari hingga Mac selepas bacaan yang lebih menggembirakan pada suku keempat tahun lalu.

Walau bagaimanapun, pada awal bulan ini, bacaan untuk pertambahan pekerjaan bulanan pada April dan indeks harga pengguna (CPI), satu lagi ukuran inflasi yang diperhatikan dengan teliti, kelihatan memberi sedikit kelegaan kepada Fed. Pertumbuhan pekerjaan di AS berada pada tahap terendah dalam enam bulan dan CPI meningkat kurang daripada jangkaan.

Fed telah menaikkan kos pinjaman sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022 dalam usaha untuk menyejukkan permintaan di seluruh ekonomi. Pasaran kewangan pada mulanya menjangkakan potongan kadar pertama akan datang pada bulan Mac, yang kemudian ditolak ke bulan Jun dan kini ke bulan September.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga aktiviti ekonomi AS, meningkat sebanyak 0.2%, turun daripada kenaikan 0.7% pada bulan Mac. Data keluardan dalam negara kasar yang disemak yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan perbelanjaan pengguna berkurangan kepada kadar 2.0% pada suku pertama daripada kadar 3.3% yang pantas pada tempoh Oktober-Disember.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat