Inflasi Teras PCE Melonjak Di Bawah Ramalan, Adakah Kenaikan Inflasi Telah Mula Mereda?

311

Pengukur utama harga pengguna AS mencatatkan kenaikan kedua terkecil tahun ini sementara perbelanjaan meningkat. Hal ini membawa indikasi bahawa kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan berjaya menyejukkan inflasi tanpa mencetuskan kemelesetan.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi tidak termasuk makanan dan tenaga, yang ditegaskan oleh Pengerusi Fed Jerome Powell minggu ini adalah ukuran yang lebih tepat untuk membaca halatuju inflasi, meningkat di bawah ramalan 0.2% pada bulan Oktober daripada sebulan sebelumnya.

Dari tahun sebelumnya, tolok itu naik 5%, satu langkah ke bawah daripada kenaikan 5.2% yang disemak semula pada bulan September.

Indeks harga PCE keseluruhan meningkat 0.3% untuk bulan ketiga dan meningkat 6% berbanding tahun lalu, masih jauh di atas matlamat 2% bank pusat.

Perbelanjaan peribadi, diselaraskan untuk perubahan dalam harga, meningkat 0.5% pada bulan Oktober, peningkatan daripada pendahuluan 0.3% yang dilihat pada bulan sebelumnya dan sebahagian besarnya mencerminkan lonjakan dalam perbelanjaan untuk barangan.

Sama seperti data indeks harga pengguna bulan lepas, laporan itu menunjukkan bahawa walaupun inflasi mula mereda, ia masih terlalu tinggi. Walaubagaimanapun, penurunan harga pasti dialu-alukan, Powell menekankan pada hari Rabu bahawa AS jauh daripada kestabilan harga dan mereka memerlukan “lebih banyak bukti” untuk memberikan keselesaan bahawa inflasi sebenarnya menurun.

Para penggubal dasar dijangka akan terus menaikkan kadar faedah ke tahun depan, walaupun pada kadar yang lebih perlahan, dan kekal terhad untuk beberapa waktu.

Pasaran niaga hadapan saham melanjutkan keuntungan dan hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun kekal lebih rendah.

Didorong oleh pasaran buruh yang berdaya tahan dan kenaikan gaji yang mampan, peningkatan dalam perbelanjaan isi rumah mencadangkan permulaan yang kukuh kepada keluaran dalam negara kasar suku keempat.

Pengeluaran larasan inflasi untuk barangan meningkat 1.1% pada bulan Oktober, didorong oleh pembelian kenderaan bermotor. Perbelanjaan untuk perkhidmatan meningkat 0.2%, dirangsang oleh perbelanjaan untuk penginapan dan perkhidmatan makanan.

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada pengguna akan dapat mengekalkan momentum itu pada 2023 atau tidak. Dengan inflasi yang masih melebihi kenaikan gaji, banyak isi rumah bergantung kepada simpanan, cek rangsangan daripada beberapa kerajaan negeri, dan kad kredit untuk terus berbelanja. Dan terdapat kebimbangan yang semakin meningkat bahawa dasar monetari yang mengehadkan akan menyebabkan ekonomi AS ke dalam kemelesetan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat