Ini 2 Ulasan Penting Pakar Ekonomi Menjelang Pengumuman BOE Pada Hari Khamis!

693

Bank Pusat UK (BOE) dijangka akan meningkatkan program rangsangan monetari pada hari Khamis ini namun para pakar ekonomi tidak menjangkakan bahawa kadar faedah negatif akan diterapkan pada sesi kali ini.

Keputusan dasar monetari terbaru akan dilaksanakan ditengah ekonomi UK berusaha untuk pulih dari 25% penguncupan yang terjadi pada bulan Mac dan April berikutan impak dari penularan wabak Covid-19. Walaupun pemulihan ekonomi telah kelihatan, para ahli ekonomi menegaskan bahawa bank pusat harus menerapkan langkah-langkah yang lebih efektif dengan harapan ekonomi terus berkembang.

Sejak penularan wabak Covid-19, BOE telah menurunkan kadar faedah sebanyak 2 kali dan mengumumkan pelonggaran kuantitatif sebanyak £200 billion, ini menunjukkan jumlah pembelian bon adalah sebanyak £645 billion.

Pakar ekonomi James Smith mengeluarkan analisis bahawa dana rangsangan monetari kemungkinan akan digunapakai keseluruhannya pada bulan Julai. Justeru beliau mencadangkan bahawa tambahan sebanyak £100 billion dalam persidangan minggu ini. Dengan tambahan tersebut, ia akan membolehkan pembelian bon berlanjutan sehingga awal September.

Disisi lain Paul Dale, ketua ekonomi UK di Capital Economics berpendapat bahawa kadar pengangguran akan berada di atas 5% sehingga tahun 2022 dan hal ini berkemungkinan BOE harus mengumumkan pelonggaran kuantitatif (QE) sebanyak £350 billion lagi pada tahun hadapan.

Kadar inflasi menunjukkan kejatuhan kepada 0.5% pada bulan daripada 0.8% pada bulan sebelumnya. Dijangka kadar inflasi akan kekal berada antara 0%-0.5% dan disasarkan bawah 1% pada awal 2021.

Dalam masa yang sama, harus diketahui sebagaimana kenyataan yang dikeluarkan Gabenor Bank of England Andrew Bailey pada akhir lepas bahawa kadar negatif bukanlah pilihan UK.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat