Ini Data Terbaru Ekonomi Australia Dan Kesannya Pada AUD!

561

Pasaran sesi Asia dikejutkan dengan bacaan yang kukuh dalam data pertumbuhan ekonomi Australia pada suku kedua yang dipengaruhi oleh pelaksanaan awal langkah penutupan coronavirus.

Menurut Biro Statistik Australia (ABS), keluaran dalam negara kasar (KDNK) meningkat 0.7% pada suku kedua, melebihi jangkaan untuk hanya berkembang 0.5%. Namun, bacaan yang dicatatkan ini menurun dari angka yang disemak semula pada suku sebelumnya pada 1.9%.

Ini juga memberi indikasi bahawa pertumbuhan ekonomi Australia telah menunjukkan perlambatan menjelang langkah penutupan coronavirus di negara itu dilaksanakan.

Ekonomi terbesar di New South Wales (NSW) ditutup pada bulan Jun, tetapi negeri-negeri lain masih belum melaksanakannya. Kesan penuh dari penutupan lain, terutamanya dengan tambahan negeri Victoria, tidak didedahkan sepenuhnya sehingga data suku ketiga.

Pertumbuhan KDNK suku ketiga juga akan bergantung pada pelonggaran sekatan kerana kadar vaksinasi dijangka meningkat melebihi 70% yang mana ia disasarkan akan berlaku pada bulan Oktober di beberapa negeri.

Sementara secara tahunan, ekonomi berkembang pada kadar yang terpantas pada 9.6%, daripada penguncupan teruk yang dialami pada suku kedua tahun lepas di mana penutupan penuh dilaksanakan.

Dolar Aussie gagal memberi reaksi susulan bacaan data yang diterbitkan ini, di mana matawang itu kekal didagangkan tidak berubah di sekitar harga 0.7350 berbanding dolar greenback.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat