Ini Fakta Penting Perlu Diketahui ‘Trader’ Selepas Mesyuarat OPEC+ Ditangguhkan!

738

Laporan menujukkan bahawa Mesyuarat OPEC+ ditangguhkan kepada hari Jumaat selepas Emiriah Arab Bersatu (UAE) tidak bersetuju dengan rancangan untuk pengurangan dalam pemotongan pengeluaran mereka dan pelanjutan sehingga akhir tahun 2022.

Dengan kata lain, menteri OPEC dan bukan OPEC akan bersidang semula pada hari Jumaat untuk membincangkan fasa dasar pengeluaran minyak. Gabungan beberapa pihak yang disebut sebagai OPEC+ akan membuat pertemuan melalui sidang video pada hari ini untuk memutuskan sama ada untuk mengekalkan dasar output tidak berubah atau untuk meningkatkan pengeluaran.

Harga minyak hanya mampu catat kenaikan sedikit pada hari Khamis dan kemudian menurun pada hari Jumaat ketika para pelabur mula menimbang risiko. Dalam perdagangan waktu pagi A.S., pasaran niaga hadapan minyak mentah Brent antarabangsa diperdagangkan pada $ 75.45 setong, turun 0.5% bagi sesi tersebut, sementara pasaran niaga hadapan AS West Texas Intermediate berada pada $ 74.89,0.4% lebih rendah.

Neil Atkinson, seorang penganalisis minyak bebas berpendapat bahawa ketegangan antara UAE dan anggota OPEC + yang lain bukanlah suatu perkara yang baru, ia telah berlaku untuk beberap waktu sehingga kini.

Kata beliau, ‘syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi telah melabur dalam kapasiti yang lebih besar dan mengambil peranan yang lebih aktif dalam perdagangan. Dengan itu ia mungkin telah mula beroperasi seperti syarikat minyak antarabangsa. Bagi syarikat minyak antarabangsa ia berbeza dengan syarikat minyak negara yang cenderung dipengaruhi oleh  polisi negara itu sendiri.

Dalam masa yang sama, penganalisis dari Eurasia Group mengatakan bahawa mereka percaya perikatan pengeluar minyak mempunyai kebarangkalian untuk mencapai kesepakatan. Beliau secara peribadi berpandangan bahawa UAE tidak akan merisikokan pihak mereka dengan menunjukkan pembangakangan terdahap OPEC+ kerana hal tersebut akan mendatangkan kesan yang besar kepada pihak mereka.

OPEC +, yang dikuasai oleh pengeluar minyak mentah Timur Tengah, bersetuju untuk melaksanakan pengurangan pengeluaran minyak mentah secara besar-besaran pada tahun 2020 sebagai usaha untuk mendorong harga minyak ketika pandemik Covid-19.

Penganalisis menjangkakan perikatan ini akan meningkatkan bekalan sekitar 500,000 tong sehari bermula dari bulan hadapan, sedikit lebih tinggi daripada cadangan yang dilaporkan meningkat sebanyak 400,000 tong.

Tamsilnya, pertemuan ini akan memberi tumpuan kepada pencapaian persetujuan dalam polisi pengeluaran minyak selepas mesyuarat pada hari Khamis ditangguhkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat