Ini Jangkaan Pelabur Mengenai Mesyuarat FOMC & Kesan Terhadap Pasaran Saham

713

Agak-agak apa hasil mesyuarat minggu ini ya?

Para pelabur sedang bersiap sedia untuk mesyuarat akhir tahun Federal Reserve (Fed) dengan permain pasaran ingin tahu mengenai kecepatan rancangan bank pusat untuk program pembelian bon serta isyarat bermulanya kenaikan kadar pada 2022.

Saham kembali melonjak selepas penjualan pada minggu lepas yang disebabkan oleh kebimbangan pasaran mengenai varian Omicron Covid-19 dan komen pengerusi Fed, Jerome Powell, berkenaan perbincangan bank pusat untuk mempercepatkan program pengurangan pembelian bon bernilai US$120 bilion sebulan pada minggu ini.

Terdapat potensi turun naik yang diperbaharui namun andai Fed mengambil pandangan lebih hawkish daripada jangkaan untuk dasar pengurangan bekalan wang yang membantu menggandakan saham dari paras terendah Mac 2020 dan pengurangan pembelian bon, ia akan membuka jalan bagi bank pusat untuk menaikkan kadar dengan lebih pantas.

Pasaran turut bergolak andai Fed memberi isyarat kebimbangan mengenai inflasi dimana Powell berkata ia tidak boleh digambarkan sebagai ‘sementara’.

Dalam pada itu, hasil perbendaharaan lebih tinggi akan meningkat berdasarkan jangkaan dasar pengetatan monetari yang mampu mengurangkan daya tarikan saham dengan diskaun besar bagi aliran tunai syarikat.

Menurut Refinitv Datastream, S&P 500 yang melonjak 25% tahun ini sedang didagangkan 20.5 kali anggaran pendapatan 12 bulan ke hadapan berbanding purata penilaian bersejarahnya sebanyak 15.5 kali.

Hasil penanda aras 10 tahun nota perbendaharaan melonjak 15 mata asas dari awal bulan kepada 1.49% namun berada di bawah 1.776% yang dicapai pada Mac.

Beberapa saham menghadapi kadar kebimbangan tinggi tahun ini termasuk syarikat teknologi dan pertumbuhan yang berkembang pesat semasa penutupan 2020.

Menurut penganalisis BofA Global Research, pasaran meluas secara amnya menyerap pengetatan dasar monetari yang menyaksikan saham kebanyakannya meningkat apabila Fed berada dalam landasan tersebut untuk tempoh sedekad ini.

Fed telah memulakan tapering bagi pembelian perbendaharaan dan sekuriti gadai janji yang dijangkakan berakhir menjelang pertengahan 2022.

Ekoran komen Powell, para pelabur percaya Fed akan mempercepatkan kadar pengurangan yang akan menamatkan pembelian bon menjelang Mac dimana ia membolehkan potensi bank pusat menaikkan kadar lebih awal.

Para pelabur juga berminat untuk mengetahui pandangan bank pusat mengenai potensi kesan varian Omicron terhadap pertumbuhan ekonomi atau inflasi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat