Ini Kisah Programmer Berusia 20 Tahun Asaskan Hedge Fund Terkemuka Wall Street

1,356

“Orang beranggapan bahawa Wall Street adalah khusus untuk golongan tua yang memakai suit dan membuat panggilan telefon sepanjang hari. Hakikatnya, tidak. Kini, dengan usia dua puluh-an juga mampu untuk bergandingan dengan mereka.”

Begitulah kata-kata yang dipetik daripada pengasas hedge fund termuda dunia. Pemuda berusia 20 tahun ini telah berjaya membuka mata semua bahawa usia muda bukanlah penghalang untuk bergiat aktif dalam dunia pelaburan.

John Iadeluca merupakan pengasas kepada Banz Capital, sebuah syarikat hedge fund terkemuka Wall Street.

Selain itu, syarikat tersebut menggunakan strategi kuantitatif dalam pasaran aset digital dan ‘dark pools.’

Iadeluca ialah salah seorang daripada kumpulan programmers kewangan yang dikenali sebagai ‘quants’ iaitu para traders yang menggunakan matematik dan program yang kompleks untuk menjalankan perdagangan serta kadangkala dianggap tidak berperikemanusiaan.

Dengan menggunakan strategi tersebut, mereka mampu kekal utuh tanpa mengira situasi pasaran.

Firma yang ditubuhkan di New York itu kini beribu pejabat di Wall Street, menawarkan caj pengurusan sebanyak 2% dan keuntungan antara 20 hingga 30% untuk para pelaburnya.

Banz Capital memilih untuk menfokuskan kepada pasaran aset digital berbanding syarikat-syarikat lain yang melibatkan diri dalam pasaran ekuiti dan pertukaran matawang asing.

Hal ini disebabkan oleh kemajuan internet yang dipercayai dapat menjana keuntungan yang lebih tinggi dengan pasaran global yang dijalankan 24 jam sehari.

Walaupun baru berusia 20 tahun, pemuda berkenaan yakin bahawa umurnya merupakan salah satu kualiti terbesar yang dimiliki.

Kesimpulannya, umur bukanlah penghalang untuk sesiapa sahaja menceburkan diri dalam pelaburan. Yang paling dititikberatkan ialah ilmu dan kesungguhan.

Dua aspek penting ini perlu diterapkan dalam diri setiap traders. Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat