Ini Mengapa China Tidak Akan Memenuhi Jumlah Permintaan Seperti Dalam Perjanjian Perdagangan!

337

Segelintir para penganalisis pada hari ini telah mengeluarkan pandangan mereka terhadap isu yang terikait pemberhentian pembelian produk pertanian AS oleh syarikat-syarikat China.

Pada hari Isnin, Reuters telah melaporkan sebuah laporan bahawa China telah meminta syarikat-syarikat utama negara agar menangguhkan pembelian besar-besaran produk pertanian utama A.S. seperti kacang soya dan daging khinzir. Tindakan ini adalah sebagai tindak balas susulan Washington yang mengatakan akan menghapuskan hak istimewa ke atas Hong Kong.

Pada Jumaat lalu Presiden Donald Trump telah mengumumkan bahawa beliau akan melucutkan hak istimewa Hong Kong bersama AS. Perkara itu muncul selepas China mengesahkan usul kawalan undang-undang keamanan yang baru, secara efektif akan melarang sebarang protes terhadap politik dan mengesahkan badan perundangan di wilayah pentadbiran khas itu.

Walaubagaimanapun, laporan terkini melaporkan bahawa Kementerian Luar Negeri China mengeluarkan kenyataan pada hari ini, menyatakan bahawa tidak ada maklumat mengenai penghentian pembelian kacang soya dari Amerika Syarikat seperti mana yang dilaporkan semalam. Reuters melaporkan bahawa syarikat China yang dimiliki negara telah membeli sekurang-kurangnya tiga kargo kacang soya dari Amerika Syarikat pada hari Isnin.

Namun segelintir para penganalisis berpendapat bahawa permintaan kacang soya tidak begitu kukuh di China. Ketua penyelidik dan strategi di Bank of Communications, Hao Hong berpendapat penularan wabak Covid-19 telah menganggu pengurusan logisitik antara China dan AS dan memberi kesan kepada permintaan domestik di China. Tambah beliau, dengan kebimbangan terhadap pengurusan logistik dan pemintaan domestik yang jatuh menjunam maka tidak mustahil untuk China akan menyelaraskan kembali input yang diperlukan.

Pada bulan April, barangan import AS dari China telah merosot 11.1% berbanding tahun lalu. Bagaimanapun, A.S. adalah pengeksport utama dan China merupakan pengimport terbesar kacang soya.

Buat masa ini, Zhang Xiaoping, Pengarah Negara untuk China di Majlis Eksport Kacang Soya AS, memberitahu kepada Global Times bahawa firma dari negara itu masih meneruskan pembelian kacang soya selari dengan peraturan pasaran, tanpa dijejaskan oleh faktor luaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat