Ini Perkembangan Terbaru Gabenor Kebanggaan Kita

73

Bekas Gabenor BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz yang bersara dari jawatannya pada April lepas, telah dilantik menjadi ahli panel penasihat antarabangsa Bank Pelaburan Infrastruktur (AIIB).

Bekas gabenor BNM ini terkenal dengan ketegasannya dalam kalangan pelabur-pelabur antarabangsa dan pemain-pemain pasaran kewangan Malaysia. Malah ada dalam kalangan pemain pasaran kewangan berharap penggantinya akan mengikut jejak langkahnya dalam menguruskan pasaran kewangan di Malaysia.

Zeti yang juga anak kepada Ungku Abdul Aziz (Bekas Naib Chanselor Universiti Malaya) pernah disenaraikan sebagai ketua bank pusat terbaik dunia pada 2009 oleh majalah Global Finance dan membanggakan rakyat Malaysia.

Di dalam AIIB nanti Zeti akan menyertai 10 ahli utama yang dilantik iaitu Perdana Menteri Pakistan Shaukat Aziz, bekas Menteri Kewangan Sweden Anders Borg, bekas Perdana Menteri Jepun Yukio Hatoyama dan Setiausaha Agung Yayasan Global Steve Howard.

Pada mesyuarat pertama Oktober lepas, ahli-ahli panel membincangkan mengenai keadaan ekonomi global dan implikasinya kepada operasi bank, keperluan untuk menggalakkan infrastruktur hijau dalam agenda global baharu dan kepentingan untuk meningkatkan penglibatan sektor swasta dalam infrastruktur di rantau ini.

Untuk pengetahuan pembaca, AIIB adalah sebuah bank pembangunan antarabangsa ditubuhkan pada 25 Dis, 2015, dengan modal permulaan sebanyak US$100 bilion, satu juta saham dan modal berbayar permulaan sebanyak US$20 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat