Ini Sentimen Yang Menjadi Penggerak Matawang Utama Pada Sesi Eropah

567

Matawang pound mula mempamerkan penyusutan pada awal dagangan sesi Eropah, tetapi masih diniagakan tinggi berbanding USD disokong oleh jangkaan pilihan raya untuk dimenangi oleh parti pimpinan PM UK Boris Johnson.

Ekonomi zon Eropah dilaporkan bertumbuh pada kadar sederhana pada suku ketiga dengan masih dipengaruhi oleh impak negatif daripada isu perdagangan, sementara data yang diterbitkan semalam menunjukkan jualan runcit di rantau itu jatuh dengan ketara pada bulan Oktober.

Dagangan euro menyusut berbanding beberapa matawang utama, tetapi meraih peningkatan berbanding matawang pound pada sesi Eropah.

Sentimen terhadap USD kekal suram meskipun dihujani oleh beberapa perkembangan positif dalam rundingan dagang. USD memberikan sedikit reaksi peningkatan apabila China dilaporkan akan melaksanakan pengecualian ke atas import kacang soya dan daging khinzir daripada Amerika Syarikat, tetapi kembali susut selepas itu.

Ini kerana, dengan pengecualian tersebut ia dilihat sebagai China enggan menunaikan permintaan daripada Trump untuk pembelian produk pertanian bernilai sehingga $50 bilion dengan menawarkan sesuatu yang lebih menarik untuk Amerika Syarikat dengan harapan tarif sedia ada yang dikenakan ke atasnya akan dihapuskan.

Perhatian pasaran kini tertumpu kepada laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat yang diunjur akan meningkatkan kira-kira 180, 000 pekerjaan pada bulan November dengan purata pendapatan per jam meningkat 0.3%.

Selain itu, menjelang penerbitan laporan pekerjaan Kanada pada malam ini, dolar Kanada diniagakan mengukuh berbanding USD dengan ia dijangka akan menunjukkan peningkatan 10, 000 pekerjaan pada November dengan tiada perubahan dalam kadar perubahan sebanyak 5.5%.

Dolar New Zealand meraih keuntungan pada sesi Eropah meskipun berada di tengah-tengah ketidakpastian perdagangan, manakala dolar Aussie mula menunjukkan pemulihan selepas dikecewakan oleh data jualan runcit yang lemah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat